DS o raspravama, SNS o parama

Etički odbor Demokratske stranke pozvao je na "uozbiljavanje skupštinskih rasprava", jer je to "važan uslov za povratak dostojanstva politike".

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

14:01

Default images

Osim toga, DS ocenjuje da su demokratskom životu u Srbiji "naneti ozbiljni udarci".

U toku dana stigao je i odgovor iz Srpske napredne stranke koja je navela da DS "prvo mora da vrati otete narodne pare da bi uopšte mogla da ima etički odbor"

"To je mesto demokratskog sučeljavanja gledišta i izbora najboljih rešenja u državnoj, nacionalnoj, strategijskoj i tekućoj politici, a shvatanje parlamenta kao najvišeg narodnog predstavničkog doma ne smemo napustiti ni danas kada su naneti ozbiljni udarci demokratskom životu", navodi se.

U saopštenju Etičkog odbora DS, navodi se da su skupština i njena govornica najviše i najodgovornije mesto za ozbiljnu i otvorenu raspravu i odlučivanje o najvažnijim, sudbinskim pitanjima za život građana.

U parlamentu se, kako stoji u saopštenju, mora uvek iznova hrabro suočavati sa istinom o "pravom stanju stvari" o svakom problemu, ma koliko da je težak.

Stanovišta i saznanja, ističu u DS, treba da se saopštavaju blagovremeno i otvoreno, argumentovano i precizno, uz uvažavanje drugačijih mišljenja.

Politika je, kako je saopšteno, odgovoran i javan čin, koji treba da se odvija u tolerantnoj atmosferi svih učesnika kao kulturan dijalog.

U saopštenju se tvrdi i da politiku kao primenjenu etiku sve više potiskuje makijavelistički pristup da cilj opravdava sva sredstva, "uz sve izraženiju demagogiju, populizam i licemerje" aktuelne vlasti.

"Umesto 'rasprave' sve više moramo voditi 'debate', a njihovi su činioci razboritost i dijalog, uvažavanje činjenica i sagovornika, umesto razmirica i oštre polemike u kojima se ne štede ni reči diskvalifikacija, uvreda i pretnji", dodaju iz Etičkog odbora DS.

Cilj debate je, kako se navodi, izbor najboljih rešenja i odluka o gorućim pitanjima i problemima iz nadležnosti parlamenta, a ne poniženje protivnika.

Etički odbor demokrata je poručio i da su vera u ljudski razum, u moć argumenata, u pravično rešenje i pravednost kao cilja zakonodavne politike, neophodni građanima koji "posle očekivanja i nada, sve više izražavaju brigu i zebnju, razočarenje i apatiju".

"Zato smatramo da je nužno odgovorno uozbiljavanje skupštinskih rasprava, jer je to važan uslov za povratak dostojanstva politike i smisla političkog angažmana u našim prilikama", zaključuje se u saopštenju.

SNS: DS prvo da vrati otete pare

Srpska napredna stanka poručila je Demokratskoj stranci da, "prvo mora da vrati otete narodne pare" da bi uopšte mogla da ima etički odbor.

"Pošto vidimo da demokrate niko i ne pita za sve ono što su opljačkali jer, valjda, što je najgore, niko ni ne očekuje da vrate sve što su pokrali od naroda, Srpska napredna stranka pita kada će, za početak, DS da vrati tri miliona evra koje je Pajtić oteo iz Razvojne banke Vojvodine", navodi se u saopštenju SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: