Verbić: Prosvetari krše zakon

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić poručio da način na koji deluju prosvetni radnici neće profesiji vratiti dostojanstvo.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2015.

21:07

Default images
Foto: Tanjug

On je naglasio da prosvetari uskraćuju đacima pravo na obrazovanje, ucenjuju i krše zakon.

Povodom najave Unije sindikata prosvete radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije da će 17. marta u pojedinim školama potpuno obustaviti nastavu, kao i da će biti dovedeno u pitanje polaganje završnog ispita za maturante, Verbić kaže da su izjave kojima pozivaju na kršenje zakona kao vid radikalizacije štrajka neodgovorne i krajnje neprimerene teškoj ekonomskoj situaciji iz koje možemo da izadjemo samo radom.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želi da sindikatima u štrajku omogući potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora pod istim uslovima pod kojim je već potpisan sa druga dva sindikata - onda kada preuzmu svoje obaveze i okončaju štrajk od kog djaci imaju najviše štete", naveo je Verbić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da je učenicima u 25 odsto škola u Srbiji uskraćeno pravo na obrazovanje i da rukovodstvo dva reprezentativna sindikata, SPRS i USPRS, insistira na štrajku dok Vlada Srbije ne da "garancije kada će i na koji način prosvetnim radnicima biti isplaćena jedna plata u cilju poboljšanja materijalnog položaja".

"Ovakvu garanciju, nažalost, sindikatima danas niko ne može da ponudi", dodao je Verbić.

Ministar kaže da se Vlada Srbije obavezala će kroz Zakon o platama sistemski urediti primanja u javnom sektoru pri čemu će materijalni položaj prosvetnih radnika biti poboljšan i uskladjen sa odgovornošću i nivoom obrazovanja zaposlenih u prosveti.

"Velika većina nastavnika u Srbiji radi normalno. Ti ljudi zaslužuju zahvalnost i poštovanje zbog odgovornosti i posvećenosti svom poslu uprkos opravdanom nezadovoljstvu zbog materijalnog položaja svoje struke", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: