Nemci: KiM da formira sud, ili...

Ambasadorka Nemačke na Kosovu je pozvala vlasti u Prištini da što brže osnuju Specijalni sud, i najavila negativne posledice ukoliko KiM ne uspe da ga osnuje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

10:23

Default images

"Važno je da se ne ide na ponovno pregovaranje o sporazumu o Specijalnom sudu. Sadašnja diskusija je opasna po imidž Kosova, kao ozbiljnog partnera", rekla je ambasadorka Angelika Fiets za "Kohu Ditore".

Ona je istakla da su UN i Kosovo zajedno doneli odluku o osnivanju Suda, a "ukoliko se Kosovo sada distancira od sporazuma, postaviće se mnoga pitanja o njegovom kredbilitetu", rekla je nemačka ambasadorka.

Upozorila je da će, ukoliko Kosovo ne formira Specijalni sud, to uraditi Savet bezbednosti UN, a to bi bio korak unazad u naporima Kosova za jačanje svog suvereniteta.

"Ukoliko bi došlo do neuspeha u formiranju Specijalnog suda uz odgovornost Kosova za to, to bi negativno uticalo na odnose Kosova i EU. I ne samo to: pretpostavlja se da bi se onda time bavio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. To bi vratilo unazad višegodišnje napore Kosova za izgradnju državnosti, za prevazilaženje Rezolucije 1244 i za prijem u Ujedinjene nacije", naglasila je Fiets.

Zbog toga kaže ona, "mi pozivamo na što brže ostvarivanje razmene pisama o osnivanju Specijalnog suda, donošenjem ustavnih izmena i zakona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: