Nema azila za američkog dezertera

Evropski sud pravde podržao je odluku Nemačke da odbije zahtev za azil bivšem američkom vojniku koji je dezertirao iz američke vojske.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

23:35

Default images

Vojnik je dezertirao tokom rata u Iraku tvrdeći da je on "nezakonit".

Andre Šeferd (33), poreklom iz Klivlenda u Ohaju, napustio je svoju bazu na jugu Nemačke 2007. godine i proveo 19 meseci u bekstvu pre nego što se prijavio za azil, javlja agencija AFP.

On je, nakon pet meseci provedenih na poziciji avio-mehaničara između 2004. i 2005. godine, odbio da se vrati u Irak i učestvuje u nečemu što smatra "ratnim zločinima".

Iz Evropskog suda pravde poručeno je da svaki rat u koji je neka država ušla kao član međunarodne koalicije ne podrazumeva automatski "ratne zločine".

Sud je saopštio da "je malo verovatno da bi vojnik neke od koalicionih država mogao biti naveden da počini takve zločine".

Takođe se ističe da Šeferd ne samo da se prijavio dobrovoljno za oružane snage u vreme kada su one već učestvovale u ratu u Iraku, već se ponovo prijavio nakon prvog boravka u Iraku.

Šeferd ima dozvolu za prebivalište u Nemačkoj zbog toga što je od 2011. godine oženjen Nemicom, ali pitanje je da li on može da dobije punopravan status izbeglice, rekli su njegovi advokati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: