"Mi nismo podružnica EU u Srbiji"

Ministar Ivica Dačić izjavio je, povodom saopštenja Maje Kocijančič o ombudsmanu, da "to nije način komuniciranja s jednom suverenom državom kao što je Srbija".

Izvor: B92

Nedelja, 01.02.2015.

14:23

Default images
Foto: Tanjug

Maja Kocijančič, porparolka komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana je juče, u saopštenju, izrazila zabrinutost zbog optužbi nekih krugova u Srbiji da zaštitnik građana Saša Janković ugrožava nacionalnu bezbednost.

"Mislim da bi EU trebalo da obrati pažnju", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, ocenivši da je to mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države.

"Mi nismo vlada EU niti podružnica EU u Srbiji, nego Vlada Srbije, i ako neko ima primedbe na rad, treba da razgovara s predstavnicima Vlade, i to od strane najviših funkcionera EU", rekao je Dačić.

Naglasivši da su i predsednik Republike i premijer i on gotovo svakodnevno u kontaktu sa raznim predstavnicima EU, Dačić je istakao da "to nije način, da se sa Srbijom tako komunicira, preko portparola".

"Mi smo sami uveli instituciju ombudsmana, nije nam ga uvela EU, i svi problemi koji postoje treba da se ovde rešavaju", naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da postoje načini na koje se zajednički dolazi do toga šta treba uraditi.

"Nema potrebe da nam neko sada deli savete, mešajući se u unutrašnja pitanja. Mislim da ima mnogo drugih zemalja gde izostaje takva reakcija i to onda zaista postavlja pitanje svrsishodnosti naših razgovora sa EU", kazao je Dačić.

On je postavio pitanje kakva je svrha razgovora premijera Srbije s komesarom Hanom ako narednog dana Hanov portparol daje izjavu "koja, na primer, možda nije bila razmatrana na tom sastanku".

"Ja ne osporavam pravo nikome, ali Maja Kocijančič je tehničko lice i ja s njom ne želim da polemišem", rekao je on, navevši da bi, tako gledano, direktor vladine Kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović trebalo da reaguje na izjavu Kocijančičeve.

"To nije način komuniciranja s jednom suverenom zemljom kao što je Srbija", zaključio je Dačić.

Srbija, kako je primetio, nije idealna zemlja, a da jeste verovatno bi već bila članica EU.

"Nisam siguran ni da su sve članice EU baš idealne zemlje... Kada bi se sad uslovi koje mi imamo za ulazak u EU primenili na 28 zemalja članica Unije, pitanje je koliko bi na kraju članica bilo", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: