EU brine zbog odnosa sa Ombudsmanom

Brisel je zabrinut zbog tvrdnji određenih krugova u Srbiji da Ombudsman, obavljajući svoju zakonsku dužnost, ugrožava nacionalnu bezbednost.

Izvor: FoNet

Subota, 31.01.2015.

19:28

Default images
foto: Tanjug

To je istakla portparolka Evropske unije Maja Kocijančič i dodala da nezavisne regulatorne institucije imaju važnu ulogu u svakom demokratskom društvu i da su ključni deo reformi koje Srbija preduzima.

Prema njenim rečima, posebno Ombudsman, prema Ustavu, ima ključnu ulogu da nadzire i poziva na odgovornost vladina tela, uključujući i ona u bezbednosnom sektoru, kako bi obezbedio da se poštuju prava građana.

"Zabrinuti smo zbog nedavnih tvrdnji određenih krugova u Srbiji da Zaštitnik građana, obavljajući svoju dužnost u skladu sa zakonom, ugrožava nacionalnu bezbednost", ukazuje Kocijančičeva.

Portparolka EU za susedstvo i proširenje ističe da Brisel od svih vladinih institucija očekuje punu saradnju sa nezavisnim regulatornim institucijama, uključujući i sa Ombudsmanom, da bi im pomogle da dužnosti obavljajuju u skladu sa zakonom.

Kocijančičeva najavljuje da će Evropska unija nastaviti da nadzire ovu oblast, u skladu sa Poglavljem 23 pristupnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: