Putin: Nemoralno menjanje istorije

Svi pokušaji da se ponovo piše istorija nedopustivi su i nemoralni, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin povodom godišnjice oslobođenja Aušvica.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

15:58

Default images
Foto: Beta/AP

Takvi pokušaji predstavljaju izraz prikrivanja nečije vlastite sramote, rekao je on.

Putin je održao govor u moskovskom Jevrejskom muzeju i Centru tolerancije.

Teško je zamisliti da su fabrike smrti, masovne egzekucije i deportacije bile užasna stvarnost 20. veka, da su bile organizovane u naizgled veoma civilizovanoj Evropi i da su bile izgrađene sa mukotrpnom preciznošću i hladnokrvno, naveo je Putin.

On je pozvao na zajedničke napore u suprotstavljanju pokušajima pretnji od neonacizma i terorizma u modernom svetu.

Treba zajedno da ustanemo protiv tih pretnji i da zajedno štitimo mir i slobodu naroda i pravo država za njihov sopstveni put razvoja, istakao je ruski predsednik.

Putin je upozorio na opasnost od politike dvojnih standarda, navodeći primer Ukrajine.

Dobro znamo koliko su opasni i destruktivni dvostruki standardi, ravnodušnost i apatija za sudbinu drugih. To je ono što se danas dešava na jugoistoku Ukrajine gde mesecima hladnokrvno ubijaju mirne građane Donbasa, Luganska i drugih mesta, kazao je Putin.

On je naglasio da pokušaji ponovnog pisanja istorije često skrivaju sopstvenu sramotu, kukavičluk, licemerje i izdaju i služe kao loš izgovor za direktno ili indirektno precutno pomaganje nacistima.

Putin je naglasio da je ruski narod podneo najveću žrtvu za pobedu protiv nacizma u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: