ID: 200 miliona $ ili ubijamo taoce

Ekstremisti Islamske države (ID) prete da će pogubiti dvojicu zatočenih Japanaca ukoliko im se u roku od 72 sata ne isplati 200 miliona dolara.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.01.2015.

07:38

Default images
Foto: Tanjug

Snimak prikazuje dvojicu muškaraca iz Azije koji, obučeni u narandžaste uniforme, kleče, i čoveka u crnom, s maskom preko lica, koji čita zahteve ID, javlja Raša tudej.

Muškarac koji je zatražio otkup zvučao je kao Britanac umešan u ostala obezglavljivanja talaca koje je kidnapovala Islamska država i koja kontroliše trećinu iračke i sirijske teritorije.

On je rekao da su Japanci Kenji Goto Jogo i Haruna Jukava oteti zbog podržavanja vojnih akcija Zapada protiv Islamske države. Islamska država je do sada objavila nekoliko snimaka egzekucije zarobljenika sa Zapada, ali su raniji zahtevi bili političke prirode. Kako navode strani mediji, o otkupninama se, navodno, pregovara van očiju javnosti.

Vlada Japana saopštila je da neće popustiti teroristima kao i da se neće promenjati njen stav prema doprinosu u borbi protiv terorizma, prenela je agencija AFP.

Abe: Oslobodite taoce

Premijer Japana Šinzo Abe zatražio je od džihadista Islamske države da odmah oslobode dvojicu talaca Japanaca.

"Najoštrije zahtevam da oni ne budu povređeni i da odmah budu oslobođeni", rekao je Abe na konferenciji za novinare u Jerusalimu, prenela je agencija AFP.

Abe je rekao da je "izuzetno ogorčen" zbog ovog čina džihadista, istakavaši da međunarodna zajednica neće popustiti pred terorizmom.

"Ovaj snimak ništa neće da promeni", istakao je Abe, koji je dodao da je novac potreban da bi se pomoglo raseljenima i svima koji su ostali bez svojih domova zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Abe će danas iz Jerusalima otići nakratko do Zapadne obale radi razgovora s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom pre nego što otputuje nazad kući u Japan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: