Sahranjeni Jevreji ubijeni u Parizu

Četiri Jevrejina poginula u napadu na jevrejsku prodavnicu u Parizu sahranjena su danas u Jerusalimu.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Utorak, 13.01.2015.

08:05

Default images
Foto: Beta/AP

Sahrani su prisustvovali predsednik Izraela Reuven Rivlin, premijer Benjamin Netanjahu i njegova supruga.

Rođaci žrtava terorističkog napada odali su poštu kratkim govorima i paljenjem baklje na bini na kojoj se vijorila velika izraelska zastava.

Neprihvaltjvo je da se Jevreji plaše da idu ulicama Evrope sedam decenija posle nacističkog holokausta, rekao je predsednik Izraela Ruven Rivlin na sahrani.

"Ne možemo dozvoliti da se u 2015, 70 godina posle kraja Drugog svetskog rata Jevreji plaše da šetaju ulicama Evrope sa kapama na temenu i cicitom," rekao je Rivlin, aludirajući na tradicionalne kipe kojima religiozni Jevreji pokrivaju teme i njihove delove odeće. Četiri Jevrejina ubio je u petak Amedi Kulibali u jednom pariskom košer supermarketu.

Kulibali je zatim ubijen u policijskoj akciji.

Tela Jevreja su avionom jutros dopremljena u Jerusalim.

Izraelski premijer je u nedelju prisustvovao velikom skupu u Parizu posle terorističkih napada u kojima je ubijeno 17 i ranjeno više od 20 osoba, a u ponedeljak je u jevrejskom supermarketu odao poštu žrtvama.

"Nismo želeli ovako da vas dočekamo u Izraelu. U trenucima kao što je ovaj, stojim ispred vas, slomljenog srca, potresen i uznemiren, a sa mnom stoji i plače cela nacija", rekao je predsednik Rivlin.

U Francuskoj živi oko 500.000 Jevreja, što je najveća jevrejska zajednica u Evropi.

Posle terorističkih napada koji su potresli Francusku izraelski lideri pozvali su evropske Jevreje da dođu u Izrael.

"Povratak u vašu domovinu predaka ne treba da bude zbog nevolja, razaranja, iz očaja ili u mukama terora i straha. Teror nas nikad nije zaustavio i ne želimo da nas teror potčini. Zemlja Izraela je zemlja izbora. Želimo da izaberete Izrael iz ljubavi prema Izraelu", rekao je Rivlin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: