KiM: Ubijeno 12 zaštićenih svedoka

Zaštita svedoka i dalje je problem za kosovsko pravosuđe, a do sada je ubijeno 12 zaštićenih svedoka u raznim procesima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

13:03

Default images

Zaštita svedoka je problem posebno u slučajevima organizovanog kriminala i ratnih zločina,

Do sada je, prema izveštajima međunarodnih organizacija, ubijeno 12 zaštićenih svedoka u raznim sudskim procesima.

U periodu kada Kosovo treba da usvoji zakon o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine, što se očekuje naredne godine, portparol Specijalne jedinice Josa Susa je kazao da su preduzeti konkretni koraci na sprečavanju uticaja na svedoke, uključujući i operacije van Kosova.

"Specijalna istražna jedinica je preduzela sve potrebne mere da bi zaštitila tajnost procesa i svedoka kako bi se obezbedilo da se sav rad realizuje bez mešanja. Jedan od glavnih razloga što specijalna jedinica ima sedište u Briselu je sigurnost i integritet istrage i zaštita svedoka", rekao je Susa za Radio Kosova.

Godinama je Kosovo meta kritika raznih međunarodnih organizacija za ljudska prava upravo zbog nedostatka zaštite svedoke.

Predstavnica organizacije za ljudska prava "Human Right Watć" Lidija Gal rekla je da Kosovo ima loš zakonski okvir što se tiče programa zaštite svedoka".

"Jednostavno, svedoci se ne osećaju sigurnima da svedoče po određenim osetljivim pitanjima koja su vezana za kriminal, organizovani kriminal i korupciju. To je ono što kosovske vlasti treba da tretiraju ozbiljno kako bi se poboljsala zaštita svedoka. Zvaničnicima treba da bude prioritet zaštita svedoka kako bi se kriminalci doveli pred lice pravde i ojačalo parvosuđe", rekla je Gal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: