Ešton Karter umesto Čaka Hejgela?

Američki predsednik sprema se da imenuje Eštona Kartera, bivšeg pomoćnika ministra odbrane, na čelo Pentagona da zameni Čaka Hejgela, javljaju američki mediji.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

22:41

Default images

Zvaničnici su naveli da Obama još nije doneo konačnu odluku o tom pitanju, ali da sada izgleda da je Karter vodeći kandidat.

Obama je 24. novembra objavio odlazak Hejgela, a Bela kuća je tada navela da je potrebna promena na tom mestu u trenutku kada se SAD suočavaju sa brojnim izazovima na međunarodnoj sceni, posebno u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Iraku i u Siriji.

Prema CNN-u, Ešton Karter (60) je Obamin izbor za novog ministra odbrane, osim ako ne dođe do nekih komplikacija u poslednjem trenutku.

Portparol Bele kuće Džos Ernest odbio je da potvrdi ili demantuje tu informaciju, međutim hvalio je brojne Karterove kvalitete.

On je rekao da je Karter izuzetno sposoban čovek, da je "on neko ko ima istančano razumevanje o tome kako funkcioniše ministarstrvo odbrane", kao i da je Karter lako dobio potvrdu u Senatu za ranije imenovanje.

Ešton Karter je bio pomoćnik ministra odbrane Leona Panete između oktobra 2011. i decembra 2013. Pre toga bio je podsekretar za odbranu zadužen za nabavke.

On je stručnjak za budžetska pitanja, diplomirao je srednjovekovnu istoriju i fiziku na Jejlu i doktorirao teoretsku fiziku na Oksfordu.

Isplivao je na vrh liste mogućih kandidata pošto su se neka od vodećih imena povukla iz trke.

Mišel Flornoj, ranije treća po rangu u Pentagonu, važila je za favorita da zameni Hejgela i tako postane prva žena na čelu američke vojske, ali se ona sama povukla prošle nedelje iz, kako je rekla, porodičnih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: