Tunis: Verovatan drugi krug izbora

Oba vodeća kandidata na prvim slobodnim predsedničkim izborima u Tunisu od revolucije 2011. predvidela su posle današnjeg glasanja da će biti drugog kruga.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

09:32

Default images

Oba kandidata tvrde za sebe da su u vođstvu.

Vođa kampanje aktuelnog predsednika Monsefa Marzukija, rekao je da je on, po broju osvojenih glasova, gotovo izjednačen sa Bedžijem Kaidom el-Sebsijem, prema anketama favoritom među 27 predsedničkih kandidata.

"U najgorem slučaju smo izjednačeni, a u najboljem vodimo između dva i četiri odsto. Imamo dobre šanse i idemo u drugi krug sledećeg meseca", rekao je Marzukijev predstavnik Adnene Mancer.

S druge strane, tabor el-Sebsija, 87-godišnjeg bivšeg lidera glavne sekularne partije u Tunisu Nidaa Tounes (Glas Tunisa) koja je osvojila većinu poslaničkih mesta u nacionalnom parlamentu, tvrdi da njihov kandidat vodi.

Sebsijev predstavnik Mohsen Marzuk, rekao je novinarima da je prema prvom prebrojavanju glasova, on u značajnom vođstvu i da će uprkos tome što "nije daleko od apsolutne većine" potrebne za pobedu, najverovatnije biti održan drugi krug.

Prema rezultatima ankete jedne privatne organizacije, Sebsi je osvojio 47,8 odsto glasova, a Marzuki 26,9, objavila je državna televizija.

Zvanični rezultati izbora, koje je premijer Mehdi Džoma nazvao istorijskim, biće poznati do srede, a u slučaju da niko ne osvoji apsolutnu većinu, drugi krug će biti održan krajem decembra, preneo je AFP.

Ovo su prvi predsednički izbori posle revolucije kada je 14. januara 2011. godine sa vlasti svrgnut predsednik Zejnelabedin Ben Ali.

Na izborima je učestvovalo 27 kandidata i oni se smatraju konačnom etapom postrevolucionarne tranzicije.

U skladu sa Ustavom, šef države bira se na mandat od pet godina neposredno tajnim glasanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: