EU pomno prati Euleks

Federika Mogerini najavila je danas da će angažovati nezavisnog eksperta da ispita navode o korupciji u evropskoj pravosudnoj misiji na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

17:15

Default images

"Dala sam najviši prioritet ovom pitanju", izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost u Briselu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Visoka predstavnica je rekla da se sa optužbama na račun Euleksa detaljno upoznala tek u ponedeljak, s obzirom da je dužnost preuzela u subotu, 1. novembra.

"Angažovaću nezavisnog i iskusnog stručnjaka da ispita primenu mandata Euleksa i navode o korupciji", kazala je Mogerini i navela da još nije odlučila kome će poveriti tu istragu.

Ona je naglasila da je zbog kredibiliteta misije važno da istraga bude sprovedena "u razumnom roku" i da mora biti obavljena transparentno.

"Nadam se da ću veoma brzo moći da vam saopštim ko će voditi istragu i u kom pravnom okviru", rekla je Mogerini.

Prethodno je njena portparolka Maja Kocijančič izjavila da Mogerinijeva razmatra mogućnost da evropska Kancelarija sa suzbijanje korupcije OLAF istraži optužbe na račun Euleksa.

"Visoka predstavnica EU veoma pažljivo prati dešavanja u vezi sa Euleksom i razmišlja o svim opcijama", rekla je portparolka novinarima u Briselu, odgovarajući na pitanje o zahtevu grupe poslanika Evropskog parlamenta da OLAF preuzme istragu.

Poslanici socijaldemokratske grupe u EP, kao i nekoliko poslanika drugih stranaka zatražili su nakon jučerašnjeg zatvorenog sastanka sa funkcionerima Evropske komisije u Spoljnopolitičkom komitetu EP da se ova istraga poveri nezavisnom telu.

Ričard Hauit, glavni predstavnik socijaldemokrata u Komitetu je izneo zahtev da OLAF istraži ne samo navode o korupciji u vrhu Euleksa, nego i slučaj suspenzije britanske tužiteljke Mari Bamije koja je o tome javno govorila, kao i pretnje novinaru prištinskog lista "Koha Ditore" koji je o tome pisao.

"Izgleda mi da u slučaju moje zemljakinje nisu primenjena evropska pravila koja važe za "zviždače" ",izjavio je Hauit jutros za kosovski Radio Dukadjin, i dodao da su pretnje novinaru suprotne svemu za šta se EU zalaže i da službenici koji su pretili moraju biti otpušteni ukoliko se optužbe dokažu.

On je rekao da je zahtev da se istraga izmakne van okvira Euleksa jutros preneo i Mogerinijevoj i upozorio da bi odbijanje da se po njemu postupi ugrozio kredibilitet Euleksa i Evropske komisije.

"Znam da se Mogerini lično veoma potresla zbog optužbi i da je postavila kao prioritet da se sve istraži do kraja", rekao je poslanik.

Kocijančič je, medjutim, ukazala da je još rano da se kaže koje će telo voditi istragu.

"U svakom slučaju ćemo voditi računa da sve bude uradjeno maksimalno transparentno, jer je svima u interesu da se sve rasvetli", rekla je ona.

Ovo predstavlja odstupanje od dosadašnjeg stava EK da sve optužbe mogu da istraže organi unutrašnje kontrole Euleksa i Komisije i da nema potrebe da to radi neko sa strane.

OLAF je takodje formalno u sastavu Komisije ali je nezavisno telo, ovlasćeno da istrazuje i najvise evropske funkcionere.

"Koha Ditore" je u seriji tekstova prošle nedelje ukazala na niz slučajeva korupcije u vrhu Euleksa, čiji su pripadnici navodno primali novac i druge usluge od optuženih za teška krivična dela kako bi ih oslobodili, dok su drugi sprečili tužiteljku Bamije da to istraži.

Bamije je suspendovana i optužena da je odala podatke "Kohi", dok novinar tvrdi da su mu funkcioneri Euleksa pretili krivičnim progonom ako ne obustavi feljton. U medjuvremenu se u pristinskoj štampi pojavila i optužba da je zahtev da se istraga o korupciji zaustavi stigao iz kabineta bivše visoke predstavnice Ketrin Ešton, navodno da se ne bi ugrozio dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji.

Kocijančič je odbila da komentariše te optužbe, uz reči da Komisija nikada ne odgovara na medijske spekulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: