Maroko: Uhapšena dvojica džihadista

U Maroku su uhapšena dvojica džihadista koji su planirali napade na bankarske i multinacionalne agencije u Francuskoj i Maroku, saopštio je marokanski MUP.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

11:01

Default images

Dvojica uhapšenih, od kojih je jedan Francuz, a jedan Marokanac francuskog porekla, uhapšeni su pročetkom nedelje u trenutku kada su se spremali da se pridruže ekstremističkoj organizaciji Islamska država (ID), prenosi francuski list "Figaro".

"Oni su instrumentalizovali svoj propagandistički aktivizam na internetu da bi podstakli širenje džihada među mladima i naveli ih na individualna teroristička dela u Maroku i Francuskoj", navelo je marokonsko Ministarstvo na osnovu prvih rezultata istrage.

Inspiricija im je bio francusko-alžirski terorista Muhamed Merah, koga je francuska policija ubila u martu 2012. pošto je u jednog jevrejskoj školi u Francuskoj usmrtio sedam osoba među kojima je bilo i dece, objašnjava se u saopštenju.

Istragom je utvrđeno da je uhapšeni Marokanac francuskog porekla uzeo "više pozajmica" iz francuskih i marokanskih banaka na osnovu "falsifikovanih potrebnih dokumenata" da bi tim novcem finansirao terorističke aktivnosti.

Dvojica džihadista uhapšeni su u ponedeljak u Kenitri na severu Maroka dok su se dogovarali da se pridruže redovima IS.

U ponedeljak je u Fesu, takođe na severu zemlje, uhapšen i jedan ekstremista alžirskog porekla, koji je ilegalno boravio u Maroku, a planirao je da se pridruži supruzi - Marokanki koja je već postala član IS.

Maroko je pre nekoliko dana najavio pooštravanje mera bezbednosti zbog pretnji džihadista i zabrinutosti usled velikog broja svojih državljana koji se bore u Siriji i Iraku.

Više od 2.000 marokanskih džihadista, uključujući one sa dvojnim državljanstvom, trenutno se bore u Siriji i Iraku, saopštile su marokanske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: