Đakovčani traže pomoć ambasade SAD

Raseljeni Đakovčani su u pismu upućenom ambasadorki SAD u Prištini tražili da im pomogne u ostvarivanju osnovnih prava.

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

10:29

Default images

Srbi, raseljeni iz Đakovice, uputili su pismo ambasadorki SAD u Prištini Trejsi En Dzejkobson,od koje su zatražili da im pomogne u ostvarivanju osnovnog prava, na slobodu - slobodu misli, kretanja, veroispovesti i zaštite imovine.

Srbi iz Đakovice smatraju i ubeđeni su da je SAD lider demokratije u svetu. U Ustavu SAD osnovno načelo je sloboda.

Raseljeni Srbi u pismu navode da su ta načela prihvatljiva za sve građane SAD, zemlje koju poštuju, i da stoga pitaju da li ta ista načela važe i za Srbe interno raseljene iz Đakovice.

"Upoznati ste da nam 16 godina nije dozvoljeno da obiđemo kuće, svoja imanja i groblja svojih predaka. O ostalim slobodama da i ne pričamo", navode Đakovčani.

Oni u pismu amabasadorku podsećaju na obećanje koje im je dala kada je posetila Đakovicu posle incideta na Badnji dan, kada im nije dozvoljeno da u svojoj crvki obeleže taj veliki hrišćanski praznik.

"U ime interno raseljenih Srba, molimo Vas da primite delegaciju koja želi da Vas upozna i čuje vaše mišljenje o našim pravima u rodnoj Đakovici", navodi se na kraju pisma.

Đakovčani će slično pismo sutra upititi i predsatvnicima ostalih amabsada u Prištini kao i najvažnijih u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: