UN: Džihadisti ID ratni zločinci

Džihadisti Islamske države u Iraku sistematski krše ljudska prava izvođenjem masovnih egzekucija, kidnapovanjem žena i devojka i koristeći decu kao borce.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

12:55

Default images

To bi moglo da se uvrstiti u ratne zločine saopštile su danas Ujedinjene nacije.

I vazdušni napadi iračke vlade na ekstremiste sunitskih muslimana prouzrokovali su "značajne civilne žrtve", jer su tom prilikom na udaru bila sela, škole i bolnice. To, takođe, predstavlja kršenje ljudskih prava, kaže se u izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Misije pomoći za Irak (UNAMI) koji je preneo Rojters.

Do sada je je ubijeno najmanje 9.347 civila, a ranjeno 17.386. Više od polovine njih stradalo je od kada su islamski pobunjenici poznati kao ISIL i ISIS počeli da zauzimaju velike delove severnog Iraka početkom juna, kaže se u izveštaju.

Islamske snage su počinile teška kršenja ljudskih prava i nasilje na "sektaškoj osnovi" što je prisililo 1,8 miliona Iračana da napuste svoje domove, kaže se u izveštaju UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: