"Tačijevi uzurpirali skupštinu"

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri izjavio je u Prištini da je DPK Hašima Tačija uzurpirala kosovski parlament i institucije.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

16:02

Default images

Bećiri je ocenio da je DPK jučerašnjim zahtevom predsedavajuće Fljore Brovine za odlaganje nastavka konstitutivne sednice Skupštine Kosova uzurpirala parlament i institucije.

Bećiri je dodao da je postizborna koalicija DSK, Alijanse za budućnost Kosova (AZBK), NISNA i Pokret Samoopredeljenje odlučna da ne pravi sporazum sa premijerom Hašimom Tačijem i njegovom strankom, i da neće biti u sledećoj Vladi Kosova.

Zbog jučerašnjeg zahteva da se odloži konstitutivna sednica parlamenta danas je 63 poslanika postizbornog bloka DSK, AZBK, NISME i Pokreta Samoopredeljene protestvovalo u skupštinskoj sali.

Bećiri je nakon toga saopštio da je odlaganje konstitutivne sednice nezakonito i da Brovina nije imala pravo da odloži sednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se izabere predsednik.

"Danas smo došli u skupštinu da ponovimo da imamo većinu poslanika u parlamentu", rekao je Bećiri i dodao da postoji želja da se situacija reši u skladu sa "pravilnikom i Ustavom Kosova".

On je rekao da će predstavnici stranaka političkog bloka, koji ima većinu u parlamentu, svojim potpisima zatražiti da se sledeće sedmice nastavi konstitutivna sednica Skupštine Kosova.

Bećiri je rekao da je predsedavajuća dužnaa da tu sednicu zakaže.

"To što rade DPK i Fljora Brovina predstavlja bojkot i uzurpaciju institucija,jer ne može 36 poslanika koliko imaju da bude više od 64 koliko mi imamo u parlamentu", dodao je Bećiri i dodao da taj politički blok računa i na glasove poslanika ostalih zajednica na Kosovu.

Na pitanje dopisnika agencije Beta o stavu Srpske liste da neće dati podršku strani koja u savezu ima pokret Samoopredeljenje, Bećiri je rekao da postoje kontakti i da su "jako korektni".

"Mislimo da i po Ustavu, ali i po kvalitetu, deo institucija Kosova treba da budu i predstavnici ostalih nealbanskih zajednica", naveo je Bećiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: