"Izraelu rok za povlačenje"

Palestinci traže da SB UN postavi rok do novembra 2016. za povlačenje izraelaca sa palestinskih teritorija okupiranih 1967. uključući i Istočni Jerusalim.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

22:28

Default images

Predlog rezolucije prosleđen je članicama Saveta bezbednosti pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas u obraćanju Generalnoj skupštini UN prošlog petka najavio da će tražiti da Saveta odredi rok za povlačenje kao i da postaviti pravila za pregovore s Izraelom.

U nacrtu rezolcije, u koju je imala uvid agencija Asošijejted pres, potvrdujuje se odlučnost Saveta bezbednosti da doprinese postizanju mirnog rešenja kojim će biti okončana izraelska okupacija "bez odlaganja" i ispuniti vizija dve države.

Prema tom predlogu, Palestina će biti "nezavisna, suverena, demokratska i održiva država" koja će živeti pored Izreala u miru i bezbednosti u grancima od pre izbijanja Bliskoistočnog ratra 1967. godine.

U tom dokumentu se poziva na jačanje napora kroz pregovore za postizanje mirnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba i "pravičnog rešenja" statusa Jerusalima kao prestonice dve države.

Ključna odredbe predloga su "potpuno povlačenje Izraela, okupacione sile, sa svih palestinskih teritorija okupiranih od 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalim, što je brže moguće i završeno u određenom vremenskom roku ne posle novembra 2016. i ostvarivanje nezavisnosti i suvereniteta države Palesitine i prava na samoodređenje palestinskog naroda".

Palestina ima status države posmatrača u UN, ali će se verovatrno suočiti s teškom borbom u Savetu bezbednosti UN gde SAD, najbliži saveznik Izraela, imaju pravo na veto koji su iskoristile za blokadu više rezolucija povezanih s Palestinom.

Abas je na sastanku s palestinskim vođstvom večeras u Ramali rekao da je nacrt predložen u petak kada je govorio i da se nada odgovoru u roku od mesec dana.

Palestinski predsednik je rekao da je bio pod pritiskom da ne podnese rezoluciju s rokom za povlačenje, a palestinski zvaničnici kažu da su SAD naznačile da će uložiti veto ako bude neophodno.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer rekla je juče, na pitanje o roku, da Vašington smatra da je jedini način za dogovoreno rešenje da dve strane dođu do njega pregovorima. Izraelski ambasador Ron Prosor rekao je povodom predloga rezolucije da "još jednom Palestinci pucaju na sve strane, promašujući pravu metu".

"Njihova navika da zaobilaze pregovore jednostranim akcijama i optuživanjem svih osim sebe samih, samo će pomeriti region još dalje od stabilnosti", rekao je Prosor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: