Poljska traži još više vojnika SAD

Nova poljska premijerka Eva Kopač izjavila je danas da će tražiti veće američko vojno prisustvo u Poljskoj.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

15:07

Default images

Veće vojno prisustvo Amerikanaca će tražiti zato što je, kako je rekla, sukob u susednoj Ukrajini učinio bezbednost zemlje i američko-poljski odnos još važnijim.

Govororeći na svojoj inauguraciji, Eva Kopač je obećala "pragmatičan" pristup prema Ukrajini, ali je istakla da neće pristati na promenu granica u Evropi silom, kao što se to dogodilo u Krimu, preneo je AP.

Kopač je rekla da će njena vlada učiniti "svaki napor da bi obezbedila veće američko vojno prisustvo u Poljskoj".

Ona je istakla da će njen tim nastaviti politiku jačanja položaja Poljske u Evropskoj uniji, koju je sprovodio njen prethodnik Donald Tusk, i tražiti da se radi na zajedničkoj politici.

Kopač je rekla da će tražiti od EU da se razvija zajednička energetska politika radi zaštite pojedinačnih država od ruske monopolističke prakse u isporuci gasa.

Poljska i druge države centralne Evrope u velikoj meri zavise od ruskog gasa i strahuju da bi Moskva mogla da smanji snabdevanje tokom zime kao što je to ranije radila.

Kopač je, takođe, podržala usvajajnje evra kao valute u Poljskoj, ali nije precizirala datum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: