Danici Popović uručena nagrada

Profesorki Ekonomskog fakulteta Danici Popović večeras je u Skupštini grada uručena nagrada "Osvajanje slobode", koju dodeljuje Fond ''Maja Maršićević Tasić''.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

20:29

Default images

Nagrada se tradicionalno dodeljuje ženama koje se svojim delovanjem zalažu za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu, na dan kada su građani smenili režim Slobodana Miloševića.

Obrazlažući odluku, članica žirija i novinarka Olja Bećković je rekla da se ovogodišnja dobitnica svojim tekstovima u "Politici" i nastupima na televiziji borila u svim disciplinama za koje se nagrada dodeljuje i objašnjavala zbog čega nijednoj političkoj eliti ne odgovara da do reformi ikada dođe.
Foto: Tanjug
"Borila se za ideju da samo slobodno društvo može da bude i uspešno društvo. Ove godine je Danica Popović još jednom osvajala slobodu. Mislimo na njene britke i savršeno precizne tekstove napisane povodom afere sa doktoratom ministra Nebojše Stefanovića", rekla je Bećkovićeva u ime žirija.

Danica Popović, kojoj je nagradu uručila predsednica žirija, novinarka i prošlogodišnja dobitnica Brankica Stanković, rekla je da je sloboda javno dobro, a da je ona njen mali provajder.
Foto: Tanjug
"Dok stvari tako stoje, ništa od slobode. Mi nećemo promeniti ništa, ali ćemo ih nervirati. Na jednom prijemu, kada su spomenuli da li me poznaju, oni su rekli, poznajemo je, ali je još bolje poznaje ministar (Nebojša) Stefanović. Meni je na neki način to sasvim dovoljno. Ako ste mi zato dali nagradu i ako delimo ista očekivanja, sa radošću je primam'', poručila je Popovićeva.

Fond ''Maja Maršićević Tasić'', koji je ustanovio nagradu, osnovan je 2001. godine s idejom da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

Popovićeva je diplomirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a od 1999. godine članica je Centra za liberalno-demokratske studije, gde radi na konsultantskim i istraživačkim projektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: