"Zalihe hemijskog oružja u Siriji"

Izrael veruje da je Sirija zadržala zalihe hemijskog oružja spremnog za borbu, nakon što je pod pritiskom stranih sila predala sirovi materijal.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

19:37

Default images

To je danas izjavio jedan visoki izraelski zvaničnik.

Sumirajući procene izraelskih obaveštajnih službi, koje ranije nisu obelodanjene kako bi se izbeglo podrivanje sirijske predaje hemijskog arsenala, zvaničnik je rekao da su zadržane neke bojeve glave raketa, bombe i granate na raketni pogon napunjene otrovima poput sarina.

"Postoji po mom mišljenju još uvek u rukama Sirije značajna sposobnost koja je ostala... koja bi se mogla koristiti u određenim uslovima i mogla biti potencijlano vrlo ozbiljna", rekao je anonimni zvaničnik Rojtersu. On, međutim, nije dao podatke o hemijskom oružju koje je navodno zadržala Sirija.

"Ono što mi kažemo je da postoje mngobrojna pitanja, koja bi još uvek trebalo da budu razjašnjenja i pomno sagledana" od strane međunrodnih inspektora, rekao je on.

Sirija i Izrael su još zvanično u ratu i u aprilu prošle godine izraelske obaveštajne službe optužile režim sirijskog presednika Hafeza Asada da koristi hemijsko oružje protiv sirijskih pobunjenika.Zapadne sile su ubrzo i same izrekle tu optužbu i Vašington je zapretio Damasku vazdušnim udarima.

Asad je pristao da se odrekne hemijskog arsenala, iako Damask ranije nije priznavao da ga poseduje.Strane diplomate su rekle Rojtersu ove nedelje da je Sirija otkrila ranije neprijavljeno postrojenje za istraživanje i razvoj i laboratoriju za proizvodnju ricina. To otkriće očito je podržalo zapadne procene u poslednjih nekoliko meseci da Asadov režim nije bio do kraja transparentan.

Izraelski zvaničnik je rekao da se 1.300 tona iperita (mustard gasa), preteča sarina i VX-a koje je Sirija predala uglavnom poklapalo s procenama Izraela o ukupnim zalihama takvog materijala.

Rok trajanja municije koja je zadržana je ograničen, dodao je on,a te procene čini se doprinose sveopštem izraelskom osećaju olakšanja, čak i da je Asad zadržao deo svog hemijskog oružja.

Zvaničnik je izrazio uverenje u moć zastrašivanja Izraela, odnosno da ta zemlja ima moćniju vojsku. Takođe je upozorio da bi korišćenje hemijskog oružja protiv izarelskih meta, čak i u malom obimu, značilo kraj igre za Siriju, a ne izmenu pravila igre, kako je rekao.

Na pitanje da li postoji mogućnost da pobunjeci iz Islamske države u Siriji u Iraku dođu dao preostalog Asadovog hemijskog oružja, odgovorio je da nema nagoveštaja da se to desilo, signališući da izraelski obaveštajci znaju gde je Asadovo preostalo hemijsko oružje i da su ta mesta još uvek bezbedna.

"Nisam video nikakvu informaciju da su ga oni (Islamska država) dobili.Ne bih bio iznenađen da su zainteresovani da ga dobiju," rekao je, objasnivši da bi pobunjenici lako mogli da napadaju granatama sa sarinom ako ga se domognu.

On je takođe izrazio zabirnutost Izraela zbog prisustva islamističkih pobunjenika duž linije prekida vatre sa Sirijom na Golanskoj visiji. Regionalni izvori navode da je Izrael nekoliko puta bombardovao mete u Siriji da spreči navodnu predaju konvecionalnog oruzja libanskom Hezbolahu, iako to izraelski zvaničnici nisu zvanično potvrdili. Oni su, međutim, rekli da bi preduzeli takve akcije da spreče pobunjenike da se domognu hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: