Iran: nova raketa obara svaku metu

Iran je predstavio novu raketu zemlja-vazduh i dva radarska sistema, za koje tvrdi da će pojačati odbrambene sposobnosti zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

10:06

Default images

Nova raketa će omogućiti iranskim snagama da "obore bilo koju neprijateljsku metu", čak i na velikim visinama, rekao je načelnik Generalštaba vazduhoplovnih snaga iranske vojske Farzad Esmaili, a prenosi AP.

Prema njegovim rečima, raketa "talaš-3", ili "endevor-3", nedavno je uspešno testirana.

Esmaili, čiji je govor emitovan na državnoj teeviziji, predstavio je i dva radarska sistema - "araš-2", čija je uloga da detektuje minijaturne bespilotne letelice na udaljenosti od 150 kilometara, i "kajhan", koji može da detektuju krstareće rakete i dronove.

Teheran redovno saopštava o napredovanju na vojnom planu, mada se to ne može nezavisno proveriti, navodi američka agencija.

Iran poseduje rakete zemlja-zemlja sa dometom od oko 2.000 kilometara, što je dovoljno da bi mogle da dosegnu do izraelskih i američkih vojnih baza u regionu.

Prema zvaničnom saopštenju Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), Iran ima najbezbedniji vazdušni prostor među bliskoistočnim zemljama, prenosi agencija IRNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: