Kako do rešenja situacije na Kosovu

Politički analitičar Aljbert Krasnići ocenio je da bez sporazuma među političkim akterima ne može rešiti politička kriza u kojoj se nalazi Kosovo.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

18:20

Default images

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Krasnići koji je istraživač u Kosovskom institutu za istraživanje i razvoj politika, rekao je da je Ustavni sud dao za pravo samo Demokratskoj partiji Kosova (DPK) da predloži predsednika Skupštine.

“U takvoj situaciji on vidim tri izlaza, prvo da postizborni blok DSK, AZBK i IK podrži kandidata DPK za predsednika parlamenta. Drugo, da u nedostatku glasova DPK odustane od predlaganja svog kandidata za predsednika. Treća situacija je da Skupština dvotrećinskom većinom izglasa raspuštanje, čime se otvara put održavanju vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je Krasnići.

Ukoliko postizborni blok odluči da predloži i izabere svog kandidata bez saglasnosti DPK onda može ponovo doći u situaciju da Ustavni sud poništi izbor.

"Samo DPK može da predloži kandidata za predsednika Skupštine Kosova i nijedna druga partija nema pravo na to. I ako DPK bude odustala od svog kandidata za predsednika parlamenta, ona bi ipak trebalo da predloži kandidata iz postizborne koalicije za predsednika, ako se o tome postigne sporazum", istakao je Krasnići.

Za sada nema datuma za nastavak konsitutivne sednice Skupštine Kosova, započete 17. jula. Ustavni sud je proglasio neustavnim izbor Ise Mustafe za predsednika Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: