Mogerini i Tusk privrženi Srbiji?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozdravljaju izbor Federike Mogerini i Donalda Tuska na čelne pozicije u EU.

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 01.09.2014.

09:49

Default images

Nadaju se dobroj saradnji sa novim predsednikom Evropskog saveta i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost.

Dosadašnja ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini izabrana je za novu šeficu evropske diplomatije, a premijer Poljske Donald Tuska za predsednika Evropskog saveta.

"Uveren sam da će u vreme vašeg mandata Evropa biti još bolje i još poželjnije mesto za život svih stanovnika zemalja Evropske unije, ali da će, takođe, posvetiti pažnju i boriti se i za one koji žele da postanu njen deo,“ piše u saopštenju premijera Vučića.

On je istakao da će Tusk i Mogerini u Srbiji imati iskrene prijatelje i saradnike, koji će dati sve od sebe da unutrašnjim reformama, kako političkim tako i ekonomskim napretkom, Srbija postane zemlja koju će Evropa rado videti u svojim okvirima.

"Srbija zna da je težak i dug put do punopravnog članstva u EU i očekujemo vašu kritiku, podršku i pomoć na ostvarenju našeg vitalnog nacionalnog interesa, a to je članstvo u EU“, navodi se u čestitki premijera Vučića.
Foto: Beta, Arhiva
Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić koji se pre mesec dana sreo sa Frančeskom Mogerini u Beogradu kada je ona poručila da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, ističe da dvoje novih visokih zvaničnika EU lično poznaje i da očekuje da će oni biti privrženi Srbiji.

"Pozdravljam njihov izbor, lično ih poznajem, oboje su bili u Srbiji na moj poziv i znam da su veoma privrženi evropskim integracijama Srbije. Siguran sam da ćemo imati dobru saradnju", rekao je Ivica Dačić za "Blic".

Na pitanje da li to znači da neće biti ultimatuma i pritisaka na Srbiju, Dačić je odgovorio da očekuje "korektnu saradnju i medjusobno poverenje".

Ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da izbor Mogerinijeve za šeficu evropske diplomatije nije neočekivan.

S obzirom na to da će Mogerinijeva voditi razgovore Beograda i Prištine, Joksimovićeva je rekla da očekuje "nastavak konstruktivnog i nepristrasnog pristupa u briselskom dijalogu, jer EU je sistem, iako naravno, dosta znači format ličnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: