Ban Ki Mun: IS razara Irak

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio "brutalna ubista civila" koja su počinili pripadnici Islamske države (IS) na severu Iraka.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

10:01

Default images

On je upozorio da ta sunitska radikalna grupa razara celu zemlju.

Ban je početkom sedmice optužio IS za "etničko i versko čišćenje", navodeći da je vladavina terora te grupe nad nearapskim i nesunitskim stanovništvom odgovorna za ubistva, nasilne promene vere i otmice.

Džihadisti IS su preuzeli kontrolu nad velikom teritorijom u Iraku i Siriji i proglasili na tim područjima kalifat, podseća AFP.

Ban je, na konferenciji UN na indonežanskom ostrvu Baliju, ponovo skrenuo pažnju medjunarodne javnosti na ozbiljnost situacije u Iraku.

"Sve velike religije poštuju mir i toleranciju. Zato sam posebno gnevan zbog izveštaja o brutalnim ubistvima civila od pripadnika IS", rekao je on.

"Čitave zajednice koje žive generacijama na severu Iraka primorane su da beže ili se suočavaju sa smrću zbog svojih verskih ubedjenja", upozorio je generalni sekretar UN.

On je dodao da "zajednicama niko ne sme da preti zbog onoga što one jesu ili zbog onog u šta veruju".

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj izjavila je nedavno da je progon manjinskih grupa u Iraku od džihadista IS poprimio razmere zločina protiv čovečnosti.

IS se sumnjiči i za ubistva u Siriji pošto je istragom UN ustanovljeno da su egzekucije, bičevanja i sakaćenja ljudi organizovana u područjima pod kontrolom džihadista.

Grupa je preuzela i odgovornost za ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koji je otet u Siriji 2012, a njegovo smaknuće ekstremisti su zabeležili na snimku koji su objavili na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: