"Od septembra jača opozicioni blok"

Poslanik DS-a Borislav Stefanović kaže da od septembra počinje jačanje opozicionog bloka u Srbiji i da je najvažnije odbraniti izbornu volju građana Vojvodine.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 29.08.2014.

14:03

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović kaže da je siguran da će prava opozicija i stranke koje imaju ista ili slična programska opredeljenja stati u zajednički front i neće dozvoliti da naprednjaci uzmu Vojvodinu.

"Siguran sam da stranke koje su nastale iz DS ili koje su programski i ideološki bliske DS-u nikako neće praviti bilo kakav dogovor sa SNS", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Potpredsednik DS, koja vodi pokrajinsku vladu, rekao je da bi opozicioni blok trebalo da bude baziran na jasnim programskim opredeljenjima.

"Moramo napraviti jasan program i ponudu građanima Srbije. Personalne stvari su potpuno nebitne u ovom trenutku. Najvažnije je da opozicija učini sve što može da odbrani izbornu volju građana Vojvodine i pokrajinsku vladu. Sve ostalo, u smislu opozicionog ujedinjavanja, će doneti jesen", istakao je Stefanović.

Lider Nove stranke Zoran Živković kaže da nije u zabludi da je okupljanje opozicije lak posao i da on nije taj koji je najavljivao tu mogućnost. Živković je novinarima u parlamentu, najavio da će Nova stranka, do 5. oktobra, kada će biti njena redovna konferencija, napraviti platformu s viđenjem šta treba da se radi u trenutnoj situaciji.
Foto: Beta, Arhiva
Ta platforma će, dodao je, sadržati ponudu da joj priđu svi koji su kompetentni i kvalitetni za okupljanje.
Živković je rekao i da nije najavljivao ujedinjavanje opozicije, već ukazivao na neophodnost da oni koji još mogu da se predstave kao opozicija, u parlamentu i van njega, u društvenim grupama, na društvenim mrežama, u nevladinom sektoru... moraju da usklade delovanje.

“Ova vlast je već preterala svaku meru i bojim se da će, ako je uskoro ne vežemo za zakon, Ustav i normu, biti velikih problema sa ozdravljenjem Srbije i kad ta vlast ode”, rekao je Živković.

On je dodao i da nema zabludu da je okupljanje opozicije lak posao, pre svega, kako je rekao, što ima vrlo malo stranaka i pojedinaca koji bi mogli tako da se predstave. Govoreći o zakonima o kojima danas raspravlja parlament, a koji su neophodni da bi javni beležnici u ponedeljak počeli s radom,

Živković je ocenio da je prerano da se sprovode ti zakoni s obzirom na to da nisu izabrani svu notari, odnosno da ih ima 95, a potrebno je 350.

“Uslov za formiranje javnobeležničke komore je 100, a njih toliko nije izabrano, a komora treba da bude formirana”, rekao je Živković, koji smatra da sprovođenje zakona o prometu nepokretnosti treba odložiti za 1. jul sledeće godine, kada će biti izabrani svi notari.

On je rekao i da je lokalnim samoupravama oduzeto pravo da overavaju potpise, iako s druge strane, notara nema u više od polovine opština u zemlji.

Predloženim zakonima, tvrdi Živković, iznosi za sudske takse su skoro udvostručeni, pa će biti od 9.000 dinara do maksimalnih 600.000 dinara u zavisnosti od visine ugovora.

“Tu treba tražiti odgovor kako to da mali broj ljudi može da položi za notare i dobije taj posao. Pa zato što je taj posao samo za odabrane”, smatra Živković.

Nova stranka je, kao i sve poslaničke grupe u parlamentu, dodao je, dobila primedbe onih koji su učestvovali u konkursu za javne beležnike, a nisu prošli, što “daje osnovane primedbe, odnosno sumnju da je taj posao završen preko veze”.

Kako tvrdi, među notarima koji su uspeli da prođu konkurs su šurak ministra zdravlja, sin predsednika suda, bivši savetnik direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, pomoćnik ministra odbrane...

Živković je rekao i da je “smešno” što sednica parlamenta počinje u petak, tvrdeći da nije počela juče, pošto je bio poslednji četvrtak u mesecu, dan kada bi poslanici imali priliku da propituju članove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: