Da li je vlada od EU dobila demarš?

Za sada nije jasno da li je Vlada Srbije od EU dobila klasičan diplomatski demarš ili je to uobičajeno diplomatsko komuniciranje, kaže profesor Ivo Visković.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

23:30

Default images

"Demarš podrazumeva visok stepen nezadovoljstva, a komuniciranje ukazuje na želju da se razjasni i dogovori nešto što nije bilo precizno dogovoreno. Imam utisak da se više radi o tome, a ne o pravom demaršu", rekao je za Radio B92 profesor FPN Ivo Visković, koji je bio ambasador Srbije u Berlinu.

On dodaje da se i moglo očekivati da će EU pokušati da zaštiti svoje sankcije prema Rusiji, jer je besmisleno uvoditi sankcije ako ih neko na neki način krši, odnosno ako nemate pun obim sankcija.

"Zahtev bi mogao praktično značiti da ne ulazimo na mesto firmi iz EU koje su zbog sankcija prekinule prodaju proizvoda u Rusiji. Drugim rečima - da srpski proizvodi ne zamenjuju evropske proizvođače, jer se u tom slučaju postiže mnogo veći efekat sankcija, nego ako neko treći zaobilazi sankcije prodajući svoju robu", objašnjava Viskovič. Ipak, Visković dodaje da je teško očekivati da Srbija ili neka druga zemlja taj momenat ne iskoristi i to ne kao pomoć Rusiji, već za svoj ekonomski interes.

"I mi smo nešto slično doživeli u vreme sankcija kada su naši proizvođači izgubili tržišta u Evropi, a drugi su nas zamenili, uglavnom zemlje tadašnji kandidati, a današnje članice EU. I to nije neuobičajno u međunarodnim odnosima", navodi Visković.

Visković kaže i da EU posebno razmatra slučajeve kao što je naš, gde su u pitanju zemlje kandidati.

"EU očekuju da će se zemlje kandidati ponašati što je više moguće solidarno. U tom smislu EU očekuje od nas da ih sledimo i kad je naš interes nešto drugačiji. Tu će biti potreba za iskazivanjem velike diplomatske veštine - da se naš interes zadovolji, a da ipak ne iritiramo EU i da to ne ugrozi naše evropske integracije", rekao je Visković.

Visković smatra da prostora za diploamtski manevar ima, ali ne mnogo.

"Naša moć nije ni približno srazmerna moći EU, pa i nekih manjih zemalja članica. Mi smo u dosta nepovoljnom položaju jer nemamo čime da pripretimo. Mi smo zavisni od EU, a ne ona od nas, i u takvoj situaciji takvog nekog ne možete iritirati i okretati protiv sebe", smatra Visković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: