Zaustaviti genocid u Iraku

Svet ne čini dovoljno da zaustavi genocid nad iračkim Jazidima, izjavio je sin lidera te etničko-verske manjine, optužujući pasivnost međunarodne zajednice.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

22:19

Default images

"Mi pozivamo slobodni svet da odmah nešto učini", rekao je Brin Tahsin, irački diplomata koji živi u Velikoj Britaniji i sin je princa Tahsina Saida Beka, lidera jazidske zajednice.

Tahsin je, obraćajući se novinarima u Ženevi kao predstavnik svog oca, kazao da su džihadisti iz organizacije Islamska država ubili više od 3.000 Jazida i oteli 5.000 njih od kada su početkom meseca ušli u region Sindžar na severozapadu Iraka.

Napad Islamske države na sela Jazida u oblasti planinskog venca Sindžar počeo je početkom avgusta, što je novo poglavlje u ofanzivi u kojoj su džihadisti zauzeli velike delove iračke teritorije, primoravajući manjine da predju u islam, pobegnu ili budu pobijeni.

Desetine hiljada Jazida, kojih je, prema Tahsinovim tvrdnjama, u Iraku pre napada bilo oko 600.000, pobegle su u planine, gde su više od 10 dana bili pod opsadom sa vrlo malo hrane i vode, sve dok kurdska vojska na kopnu i američki vazdušni udari nisu omogućili većini njih da pobegnu.

Tahsin je rekao da se oko 20.000 Jazida i dalje nalaze na planini, što je daleko više od procene Pentagona da ih tamo ima izmedju 4.000 i 5.000, prenosi AFP.

On je pozdravio nastojanja da se pomogne onima koji su ostali na planini, ali je izrazio žaljene zbog toga što se malo pažnje poklanja Jazidima koji su ostali u selima u oblasti Sindžar, gde su ih opkolili pripadnici Islamske države koji ih smatraju jereticima.

"Genocid je veći od planine", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: