Hrana u porodilištima uskoro bolja?

Zbog sve češćih fotografija trudnica i porodilja na kojima se vidi loša ishrana u porodilištima u Srbiji, Ministarstvo zdravlja spremilo je nov jelovnik.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

16:24

Default images

On će početi da se koristi od septembra, za primenu će biti odgovorni direktori institucija.

Pola koluta salame i parčence sira, kašičica putera i meda ili pašteta s parčetom hleba. Tako izgleda obrok za ženu koja trudna leži u bolnici ili se tek porodila.

To je bio dovoljan razlog da Ministarstvo napravi nov jelovnik. "Sve je tačno, hrana nije adekvatna, konsultovali smo stručnjake koji se bave time kakva je hrana potrebna, koliko kalorija, koja vrsta i napravil,i kao što možete sami da vidite, kako treba da izgleda taj jelovnik, sa najsitnijim detaljima, i našli modus ko je odgovoran to da se sprovodi. Za sprovođenje će biti odgovorni direktori zdravstvenih ustanova, dobiće ovo uputstvo, koje je gotovo, odnosno našu preporuku, koju moraju da ispoštuju", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Prema predloženom budućem dnevnom jelovniku, obroci će biti bogatiji, pa će trudnice od septembra imati sledeće obroke:
  • za doručak: uz ražani hleb, med i maslac, bela kafa
  • za užinu: sveže voće
  • za ručak: pored krem-čorbe od povrća, dinstanog pirinča i pečene ribe, ide i sezonska salata i desert
  • za večeru: uz proju od sira i spanaća, jogurt.
Za loše obroke trudnica i porodilja saznalo se na osnovu njihovih fotografija, koje su slale, između ostalog, i Udruženju "Roditelj". "Taj problem postoji godinama i rešava se uglavnom tako što porodice ženama donesu nešto da pojedu, pritom to mora da ispunjava standarde da bi uopšte moglo da uđu u bolnicu. Sve se svede na to da žene jedva čekaju da odu kući da bi pojele neki pristojan obrok i nadoknadile tečnost i hranu", priča nam Angelina Radulović iz Udruženje "Roditelj". Za razliku od Srbije, u inostranstvu se o hrani za trudnice i porodilje vodi neuporedivo više računa. U Grčkoj uz obrok trudnice dobijaju i ružu, a Šveđani su otišli korak dalje, pa je desert u obliku bebinih stopala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: