Kontak-grupa za oslobađanje talaca

Sednica trilateralne Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donjeckom regionu u formatu Ukrajina-Rusija-OEBS, održana je danas u beloruskoj prestonici Minsku.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

19:08

Default images

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, koji je organizovao sastanak na zahtev Ukrajine, obećao je da će učiniti sve kako bi se unapredili napori za okončanje konflikta između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

"Zajedno sa vama učinićemo sve što je potrebno da nekako smanjimo intenzitet sukoba u istočnoj Ukrajini", rekao je Lukašenko na sastanku kojem su prisustvovali bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma koji je zastupao Kijev, ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnik OEBSHajdi Taljavini, kao i predstavnici samoproklamovane Donjecke Narodne Republike.

Kako je saopšti OEBS posle sastanka te grupe u glavnom gradu Belorusije Minsku, neophodno je osloboditi znatan broj ljudi koji su lišeni slobode.

Kontakt grupa za Ukrajinu je ponovo istakla stav da je oslobađanje talaca i drugih nezakonito pritvorenih osoba znacajan element za osiguranje obostrano dogovorenog i održivog prekida vatre, navedeno je u saopštenju koje je prenela ruska agencija Itar-Tas s.

Među ostalim koracima koje treba preduzeti je kontrola granice između Ukrajine i Ruske Federacije.

Kontakt grupa će naredne sedmice održati još jedan sastanak.

Susret je predložio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, koji je predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zamolio da pomogne u ogranizovanju sastanka Kontakt-grupe, prenela je ranije ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Porošenko je predložio da na sednici budu razmotrena dva pitanja - oslobađanje svih otetih i omogućavanje pristupa međunarodnim ekspertima mestu pada putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: