Mađarska: Opozicija traži pomoć EU

Jedna mađarska opoziciona grupa će od EU tražiti da pooštri nadzor demokratije u Mađarskoj pošto je premijer rekao da želi da uvede "neliberalno društvo".

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

18:26

Default images

Kopredsedavajući saveza E14-PM Viktor Sigetvari rekao je da ta alijansa želi da ukaže pažnju Evropskoj komisiji na "stalno pogoršanje kvaliteta mađarske demokratije", naročito kad je reč o slobodi medija i nevladinih grupa, preneo je AP.

"Potrebno je ozbiljnim i aktivnim sredstvima zaustaviti uništavanje mađarske demokratije", rekao je Sigetvari.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u subotu da je finansijska kriza iz 2008. godine pokazala da liberalne demokratije više nisu konkurentne i naveo kao uspešne modele Singapur, Kinu i Rusiju.

"Želimo da izgradimo društvo dobrobiti rada...koje je spremno da podnese odium ako se proglasi neliberalnim", rekao je Orban tokom jednog govora u Rumuniji.

Od 2010, Orban, čija je partija Fides jedva zadržala dvotrećinsku većinu u parlamentu posle izbora u aprilu, centralizovao je izvršnu vlast i povećao ovlašćenja države na uštrb privatnog sektora, navodi AP.

Orban je kazao da su prepreka njegovim nastojanjima da reformiše Mađarsku razmimoilaženja s EU i "plaćeni politički aktivisti" organizacija civilnog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: