HRW upozorava i Kijev

Hjuman rajts voč upozorio Kijev da ne koristi bacač raketa "Grad", i dodao da je ispaljivanje tih nenavođenih raketa na naselja jednako ratnom zločinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

23:43

Default images

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRW) je danas apelovala na zvanični Kijev da prestane da koristi bacač raketa "Grad", za koji navodi da je u poslednja četiri napada prouzrokovao pogibiju najmanje 16 civila, upozoravajući da je ispaljivanje tih nenavođenih raketa na naseljena mesta jednako ratnom zločinu.

U saopštenju HRW se navodi da su raketni sistem "Grad" koristile i proruske i ukrajinske snage tokom borbi na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.

Zvanični Kijev je ranije negirao da u blizini većih gradova na istoku zemlje koristi taj bacač raketa, ali HRW tvrdi da istrage o četiri napada izvedena između 12. i 21. jula u Donjecku "snažno ukazuju da su snage ukrajinske vojske odgovorne za ispaljivanje raketa ''Grad". Ta organizacija je navela i da su proruske snage u poslednje vreme koristile to oružje, ali nije navela više detalja.

"Rakete ''Grad'' su izuzetno neprecizno oružje koje ne bi trebalo da se koristi u naseljenim mestima", izjavio je viši istraživač "Hjuman rajts voča" Ole Solvang.

"Ukoliko proruske i ukrajinske snage ozbiljno misle kada kažu da žele da smanje stradanje civila, trebalo bi i jedni i drugi odmah da prestanu da koriste to oružje u naseljenim mestima", istakao je Solvang.

On je izjavio da ukrajinske vlasti treba da nalože svim jedinicama svoje vojske, uključujući dobrovoljce, da odmah prestanu da koriste rakete "Grad" u blizini naseljenih mesta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je juče saopštio kako smatra da je Ukrajina u građanskom ratu, a ta formalna klasifikacija znači da bi zaraćene snage mogle da se nađu na sudu zbog ratnih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: