"Društvo želi resetovanje vlasti"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao poslanike da nastave da rade na rešavanju važnih pitanja, bez obzira na raspad parlamentarne vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

16:32

Default images

Porošenko je istakao da "društvo želi kompletno resetovanje vlasti".

"Uveren sam da istupanje poslanika iz vladajuće koalicije ne bi trebalo da parališe rad parlamenta", rekao je Porošenko, preneo je Ukrinform.

Ranije danas Ukrajinska demokratska alijansa za reforme (UDAR) bivšeg bokserskog svetskog šampiona Vitalija Klička i partija Sloboda istupile su iz koalicije, saopštili su šefovi njihovih poslaničkih grupa Vitalij Kovaljčuk i Oleg Tjagnibok.

"Vrhovna rada (skupština) obavezna je i nadalje da rešava pitanja od državnog značaja - zakon o izmenama državnog budžeta čije je usvajanje neophodno za finansiranje naše vojske, koja danas herojski štiti našu državu, kao i dokumente od kojih zavisi saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je ukrajinski predsednik.

Porošenko je rekao da istupanje dve poslaničke grupe svedoči da se "ne drže grčevito za fotelje", već "osećaju raspoloženje birača i njime se rukovode".

"Sve ankete javnog mnjenja, kao i neposredne komunikacije sa ljudima pokazuju da društvo želi kompletno resetovanje vlasti", naglasio je on.

Šefovi dve poslaničke grupe saopštile su da su istupajući iz koalicije pokrenuli proces raspuštanja skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Smatramo da u aktuelnoj situaciji parlament koji prikriva državne kriminalce, moskovsku agenturu, ne oduzima mandat ljudima koji rade za Kremlj, ne treba da radi", rekao je lider nacionalističke Slobode Tjagnibok a prenosi Rojters.

Predsednik Rade Aleksandar Turčinov izrazio je čuđenje zbog istupanja dve stranke iz koalicije, budući da su on i premijer Arsenij Jacenjuk tražili od poslanika da to ne čine dok ne budu usvojeni važni zakoni, prenela je agencija RBK.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti podseća da je aktuelni saziv parlamenta izabran na jesen 2012. i da je trebalo da funkcioniše do 2017.

U Radi je formirana koalicija Evropski izbor, u kojoj je bilo 256 poslanika bivše opozicije - Otadžbine (Batkivščina), UDAR i Sloboda, a njoj su se priklonili poslanici grupa formiranih većinom od bivših deputata Partije regiona svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča i nezavisnih poslanika - Ekonomski razvoj i Suverena evropska Ukrajina.

Inicijator raspada koalicije bila je grupa UDAR, kojoj se priključila partija Sloboda, Ekonomski razvoj i deo poslanika Otadžbine i 15 nezavisnih poslanika.

"Podržavamo prevremene izbore za skupštinu i gledamo na njih kao na šansu ukrajinskog naroda da formiraju modernu patriotsku i efikasnu vlast, koja će postati osnova našeg razvoja", rekao je kopredsednik poslaničke grupe Ekonomski razvoj, Anatolij Kinah.

Sergej Soboljev, predsednik najveće poslaničke grupe Otadžbine kojoj je na čelu do izbora za premijera bio Jacenjuk, rekao je da ta grupa takođe podržava prevremene izbore, ali da će inicijativa ometati usvajanje niza važnih zakona u parlamentu.

Soboljev je kazao i da ta poslanička grupa ne namerava da vodi pregovore o formiranju nove većine u aktuelnom sazivu.

Ukoliko u roku od 30 dana u Radi ne bude formirana nova većina, to daje osnov Porošenku da raspusti parlament.

Prema ukrajinskom ustavu, skupštinska većina formira sastav vlade, ali njen raspad ne povlači ostavku kabineta ministara.

Soboljev mogućnost ostavke vlade ne isključuje jer neće imati mehanizme za donošenje odluka u skupštini, ali politikolozi smatraju da toga verovatno neće biti i da će sadašnji kabinet ministara funkcionisati do izbora novog saziva, koja će formirati novi sastav vlade, navodi RIA Novosti.

Očekuje se da bi Porošenko mogao da potpiše ukaz o raspuštanju Rade krajem avgusta, a da bi izbori mogli da budu održani 26. oktobra, navodi ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: