Petak, 18.07.2014.

19:27

"Zadovoljna sam zbog trudnica"

Zamenica predsednika poslaničke grupe SPO-DHSS Olgica Batić zadovoljna je što su usvojenim njenim amandmanom zaštićene trudnice i porodilje od otkaza.

Izvor: Tanjug

Default images

Zamenica predsednika poslaničke grupe SPO-DHSS Olgica Batić izrazila je danas zadovoljstvo što je njenim amandmanom, koji je usvojen velikom većinom u skupštini, zadržano postojeće zakonsko rešenje u Zakonu o radu i tako zaštićene porodilje i trudnice od otkaza.

Moralo se zadržati postojeće zakonsko rešenje, a to je upravo zaštita trudnica i porodilja, koje je i do sada bilo regulisano Zakonom o radu, jer je to krug lica koje se primarno mora zaštititi od davanja otkaza”, rekla je Batić Tanjugu po usvajanju Izmena Zakona radu.

Batić je precizirala da je prethodno predloženim izmenama zakona bila predviđena mogućnost otkaza ugovora o radu upravo trudnicama zbog, na primer, toga što ne ostvaruje rezultate rada.

“To smatram apsurdnim, jer je nemoguće očekivati od žene recimo u sedmom ili osmom mesecu trudnoće, da ostvaruje rezutlate rada koje bi mogla da ostvaruje žena na početku trudnoće ili žena koja nije trudna. Praksa je pokazala da su poslodavci to, kada je u pitanju mogućost davanja otkaza trudnicama, vrlo često koristili i zloupotrebljavali”, dodala je.

Batić je podsetila da je njen amandman usvojen sa 190 glasova za, što joj je i lična velika satisfakcija, pogotovo što su ga podržali i poslanici opozicije.

Stefanović i Đurišić: Pobeda opozicije

Šefovi poslaničkih grupa DS i NDS Borislav Stefanović i Marko Đurišić izjavili su danas da su zadovoljni što je vladajuća koalicija usvojila tekst amandmana kojim će biti onemogućeno da poslodavac otpusti trudnicu ili porodilju čak i ako je na održavanju trudnoće.

Stefanović je novinarima u skupštini rekao da je, doduše, prihvaćen amandman poslanice DHSS OIgice Batić, ali da su njegov amandman i koleginice poslanika bili u istovetnom tekstu.

"Ovo je pobeda opozicije, ovim smo bar malo popravili ovaj izuzetno loš zakon”, dodao je on i ocenio da je sada Zakon o radu usklađen, bar u tom delu, sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja koji je predložio sadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kada je bio predsednik skupštine, a parlament ga usvojio.

Šef poslanika DS Stefanović je podsetio da je vlada prihvatila samo nekoliko amandmana od skoro 200, da je on lično uložio 38, ali da je usvojeni amandman njemu ipak najdraži i zahvalio Batićevoj koja je podnela istovetan amandman.

Sa Stefanovićem je saglasan i Đurišić koji je rekao da je danas jedina dobra vest iz parlamenta ta što se u usvojenom Zakonu o radu nije našlo rešenje koje je otvaralo vrata da se trudnicama i ženama na porodiljskom odsustvu na zakonit način uruči otkaz.

“Mi smo juče imali dugu raspravu. Iako su poslanici vladajuće većine i ministar odbijali sve naše argumente, na kraju je danas ipak usvojeno rešenje koje ne dozvoljava da se trudnicama da otkaz”, rekao je Đurišić novinarima u parlamentu.

Šef poslaničke grupe NDS smatra da ima i nekih dobrih rešenja u izmenama Zakona o radu, ali je naglasio da su, ipak, sva ona loša ostala.

“Biće smanjene zarade u proseku za dva odsto, kako su juče i sami poslanici vladajuće većine tvrdili. Danas dva odsto, a za nekoliko dana deset i više...”, kaže Đurišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

9 h

Podeli: