Abas traži međunarodnu zaštitu

Palestinski predsedik Mahmud Abas će zatražiti od UN da stave Palestinu pod "međunarodnu kontrolu" u svetlu pogoršanja situacije u pojasu Gaze.

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2014.

19:35

Default images

Abas će predati pismo specijalnom koordinatoru UN za bliskoistocnci mirovni proces, Robertu Seriju, adresirano na generalnog sekretara svetskog tela da "zvanično stavi državu Palestinu pod međunarodni sistem zaštite UN", navedeno je u saopštenju.

On takođe želi da se osnuje komisija za istragu masivnog izraelskog bombardovanja Gaze, u nastojanju da se zaustavi raketiranje jevrejske države, preneo je AFP.

"Palestinski predsednik Mahmud Abas preduzima nekoliko koraka i mera zbog užasne situacije u Gazi", rekla je član PLO Hana Ašravi.

Abas je zatražio od Švajcarske da pomogne u uvođenju sankcija Izraelu koji je kao okupaciona sila odgovoran na osnovu Četvrte Ženevske konvencije za bezbednost civila.

Palestina je u UN priznata kao država nečlanica i potpisala je Ženevske konvencije, uz još nekolko međunarodnih konvencija.

Izrael je u utorak pokrenuo operaciju Zaštitna ivica u pokušaju da zaustavi prekogranično raketiranje. Za šest dana ofanzive broj poginulih Palestinaca je dostigao 166, a više od 1.000 ih je ranjeno.

Abas je danas rekao novinarima da izraelska agresija na pojas Gaze "još traje i ima više žrtava i mučenika i ranjenih ljudi, kao i velikog razaranja".

"Situacija je nepodnošljiva i strpljenje je isteklo za ono što Izrael radi protiv našeg naroda i zato, ova agresija mora odmah prestati", dodao je on, najavivši da ima mnogo odluka palestinskog rukovodstva da se zaustavi agresija i da će uskoro biti objajvljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: