"Mentor ispituje doktorat Malog"

Dekan FON Milan Martić naložio profesoru Ondreju Jaškovu, mentoru Siniše Malog, da ispita ima li delova u doktorskoj disertaciji Malog koji su plagirani.

Izvor: Beta, Danas

Četvrtak, 10.07.2014.

10:49

Default images

Martić je zatim u izjavi za Tanjug naveo da je doktorat naučno validan i da je prošao svu neophodnu proceduru.

Na sajtu Peščanika juče je objavljen tekst "Velike tajne Malog majstora - Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat", u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada gradonačelnika Beograda, odbranjenog na FON-u, plagirano.

Martić je kazao da je doktorska disertacija Malog odbijena na Ekonomskom fakultetu, nakon čega je on prijavio rad na FON-u. On je naveo da se 50 odsto tog doktorata razlikuje od onoga prijavljenog na Ekonomskom fakultetu, odnosno da je dodat deo koji se tiče organizacije.

"Naložio sam Ondreju Jaškovu, koji je bio mentor Siniši Malom, da ispita da li ima delova u njegovoj doktorskoj disertaciji koju su plagirani. On je rekao da je rad dobar i da je na osnovu tog doktorata objavljen rad u međunarodnom časopisu", naveo je za "Danas" Martić. Martić je zatim za Tanjug rekao da je taj rad prošao svu proceduru predviđenu odredbama koje podrazumevaju doktorske studije.

"Da bi Fakultet organizacionih nauka odobrio određenu doktorsku tezu, postoje vrlo jasna i precizna pravila koja određuje Univerzitet u Beogradu. Svaki rad mora, na prvom mestu, da dobije saglasnost Komisije za doktorske studije Fakulteta, a zatim i odgovarajuceg Veća naučne oblasti na Univerzitetu", rekao je Martić Tanjugu.

Martić takođe napominje da je doktorat bio dostupan na uvid javnosti mesec dana pre odbrane i da nije primljena nijedna primedba, dodajući da su sve doktorske teze i radovi zvanični i podležu sudu stručne i opšte javnosti i nakon njihove odbrane.

"Komisija Fakulteta organizacionih nauka, sastavljena od eminentnih profesora FON-a i Ekonomskog fakulteta, a čija su uža naučna delatnost upravo teme koje obrađuje pomenuta doktorska disertacija, pozitivno je ocenila rad i izjasnila se da ima dovoljno naučnih doprinosa koji su neophodni za sticanje zvanja doktora nauka, što je potvrđeno i na Veću naučne oblasti Univerziteta", podvukao je Martić.

Kako je objasnio, izrada disertacije podrazumeva korišćenje relevantne literature, ali i postojanje originalnih naučnih doprinosa.

On je dodao i da ne postoji odredba o dozvoljenom obimu citata u jednom naučnom radu, a pri izradi doktorata ne samo da je poželjno, već je i neophodno konsultovati široku stručnu literaturu, što podrazumeva i razmatranje tuđih doprinosa u vezi s postavljenom tezom.

"Osnovni kriterijum pri vrednjovanju validnosti jednog doktorskog rada je postojanje i odbrana originalnih naučnih doprinosa, što pomenuti rad sadrži. Stručna Komisija je, dakle, na osnovu svih relevantnih kriterijuma, utvrdila da je doktorat naučno validan", zaključio je Martić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširović objasnio je ranije za Radio-televiziju Srbije da će, ukoliko bude potrebno, Univerzitet formirati nezavisnu ekspertsku komisiju koja nije sa tof univerziteta.

Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na FON-u, a članovi komisije bili su vanredni profesor FON-a Slađana Barjaktarević Rakočević i redovni profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: