Peščanik: I doktorat Malog plagijat

Na sajtu Peščanika osporen i doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je 2013. odbranio doktorsku tezu na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Izvor: B92, pescanik.net

Sreda, 09.07.2014.

14:27

Default images

Autor analize doktor Raša Karapandža navodi da je doktorska teza Siniše Malog jedan od najgorih plagijata, jer je, kako se navodi, na više od jedne trećine strana Mali prepisao čak 33% ili više teksta!

Kako se navodi, kroz program za detekciju plagijata iThenticate utvrđeno je da je u doktoratu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije", odbranjenom 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, "na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze gospodin Siniša Mali je prepisao čak 33% ili više teksta". U tekstu "Velike tajne Malog majstora Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat" autor analize je naveo da je Mali zvanje doktora stekao nezasluženo i da je njegova doktorska teza "jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne".

Karapandža je u analizi naveo da na gotovo svim stranama disertacije postoji određeni procenat neoriginalnog teksta, a da je na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze Mali prepisao čak 33 odsto ili više teksta.
Foto: Print screen www.pecanik.net
On je naveo primer za stranu 125, na kojoj Mali iznosi "svoj" zaključak u četvrtom poglavlju, kao i da se potpuno identičan tekst nalazi na strani 26 rada koji su napisali profesori Boris Begović, Boško Živković i Boško Mijatović pod naslovom "Novi model privatizacije u Srbiji" koji je objavio Centar za liberalno-demokratske studije.

Autor analize doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog dodaje i da su delovi teze navodno kopirani iz Vikipedije ili bukvalno prevedeni s engleskog jezika, iz doktorske disertacije čija je tema privatizacija u Eritreji.

Prema njegovom mišljenju, sem Malog, odgovorni su članovi komisije za odbranu dokorske teze koji su mu dozvolili da "ovakav nakaradni doktorat odbrani". Mentor Siniši Malom bio je redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Jaško Ondrej, a članovi komisije vanredni profesor Fakulteta organizacionih nauka Slađana Barjaktarević Rakočević i redovni profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin.
Karapandža je pozvao Sinišu Malog da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Beograda, a Univerzitet u Beogradu da mu oduzme titulu.

Raša Karapandža je profesor finansija na EBS Business School. Doktorirao je ekonomiju na Barcelona Graduate School of Economics, University Pompeu Fabra. Proveo je dve godine na Univerzitetu Kalifornije, na Berkliju i na Njujorškom univerzitetu. Bio je član tima Instituta za fiziku koji je kreirao prvi srpski superračunar. Radio je za UNICEF i UNESKO.

Rad Siniše Malog poslednji je u nizu osporenih doktorskih radova političara.

Sve je počelo kada je grupa naših naučnika koji rade na univerzitetima u Britaniji osporila doktorsku tezu ministra policije Nebojše Stefanovića i obznanila da je njegov rad odbranjen na univerzitetu Megatrend plagijat.

Zatim je osporen i doktorat Miće Jovanovića, tada još rektora Megatrend,a koji je posle desetak dana burne polemike u javnosti dao ostavku na mesto prvog čoveka Megatrenda.

U subotu je objavljeno da je i doktorski rad Aleksandra Šapića, funkcionera DS-a i predsednika opštine Novi Beograd, odbranjen na Univerzitetu Union, plagijat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: