Subota, 28.06.2014.

23:51

Ambasada SAD o odluci NATO-a o CG

Ambasada SAD u Podgorici pozdravila je odluku šefova diplomatija država članica NATO da se sa Crnom Gorom intenziviraju razgovori o njenom članstvu u Alijansi.

Izvor: Tanjug

Default images

Ambasada je takvu odluku ocenila pozitivnom za zvaničnu Podgoricu I njen napredak prema evropskim integracijama.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je da je Alijansa odlučila da otvori “intenzivirane i usredsređene razgovore s Crnom Gorom”, koji će voditi donošenju ocene do kraja 2015. da li će Crna Gora biti pozvana da im se pridruži

"Crna Gora neće morati da čeka sledeći samit, koji još nije zakazan, kako bi saveznici razmatrali slanje pozivnice“", saopšteno je iz Ambasade SAD.

U Ambasadi ističu da će nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu sprovođenja reformi, neophodnih za ispunjenje standarda za članstvo u NATO-u.

"Reforme doprinose napretku zemlje kroz jačanje vladavine prava, demokratije i prosperiteta"“, navedeno je u saopštenju.

Crna Gora se nadala da bi poziv za učlanjenje mogla da dobije već u septembru ove godine, na samitu NATO u Velsu, ali Rasmusen je novinarima na početku drugog dana zasedanja ministarskog saveta NATO u Briselu pre nekoliko dana rekao da Crna Gora i Gruzija ove godine neće biti pozvane da uđu u NATO, mada su napredovale na putu ka članstvu.

Diplomatski izvori u sedištu NATO kažu da zemlje članice nisu postigle saglasnost u vezi sa učlanjenjem Crne Gore, jer je prevladalo mišljenje da su neophodne dalje reforme, pre svega na političkom planu i na polju vladavine prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: