33 žrtve, kraj vanredne situacije

Vlada Srbije ukinula vanrednu situaciju, osim u 2 grada i 17 opština. Zvanično 33 žrtve. Situacija stabilna, još 4 dana pripravnosti.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

07:29

Default images

Meteorolog Aleksandar Nišavić za B92 kaže da u narednim danima stiže vrh talasa, a ne "poplavni talas", kao i da su reke uglavnom u opadanju.

Na sednici Štaba za vanredne situacije koji je predložio ukidanje vanredne situacije, ministar policije Stefanović je rekao da su dosad nađene 33 žrtve poplava i da je najmanje 13 od njih preminulo od posledica utapanja.

Na sednici Štaba je objavljeno i da će biti predloženo ukidanje vanredne situacije na teritoriji Srbije, osim u dva grada (Šabac i Sremska Mitrovica) i 17 opština (Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta i Šid).

Najavljeno je i povlačenje spasilačkih timova iz inostranstva, ali će na terenu ostati strani timovi sa pumpama.

Što se poplavljenih mesta tiče, od juče je u većini situacija stabilna, reke su u stagnaciji ili u opadanju, a u Obrenovcu se nastavlja sanacija terena i prilazi su i dalje zatvoreni. Opširnije o Obrenovcu u posebnoj vesti.

U Moroviću česme su od sinoć suve, pošto je voda u tom selu neispravna za piće, a nije ni za tehničku upotrebu. Meštani će se, kako je najavljeno, snabdevati sa cisterni do daljeg.

Nivo Bosuta i Studve kod Morovića raste centimetar na sat, prenosi RTS, dodajući da se zbog toga podižu pojedini nasipi. Pošto se ne zna koliko vode dolazi iz Hrvatske, niti kojom brzinom, sve dok se ne budu dobile prave informacije, neće ni biti povratka stanovnika u evakuisana mesta.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da nas očekuje još četiri dana potpune pripravnosti. "Trenutno je stanje stabilno. Oko ponoći došlo je do manjeg probijanja nasipa u Kostolcu, ali je to vrlo brzo sanirano. Na svim ostalim tačkama, voda stagnira ili je u manjem opadanju", kazao je Marić.

Najvažnije vesti

Tanjug
  • Vlada usvojila predlog o ukidanju vanredne situacije za teritoriju cele Srbije. Vanredno ostaje u dva grada i 17 opština.
  • Danas je treći dan trodnevne žalosti koju je proglasila Vlada Srbije.
  • Broj žrtava za sada 33.
  • Obrenovac se čisti i dezinfikuje. Trafostanica puštena u pogon
  • Šabac: Situacija stabilna, Sava opada, ali oprez neophodan.
  • Kostolac: Stabilna situacija kod termoelektrane.
  • Srem: Nivo Bosuta i Studve raste, ali sporo
  • Pomoć neophodna: Svilajnac, Paraćin, Sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, Lajkovac, Mali Zvornik, Krupanj...
  • NAJVAŽNIJI TELEFONI //// KAKO DA POMOGNETE
  • Asanacija terena i čišćenje tla su počeli u brojnim pogođenim područjima. Nadležni organi traže hlor, negašeni kreč, zaštitnu opremu.

Vesti iz minuta u minut

Obrenovac 22. maja (Tanjug)
16:40 - Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao u vestima B92 da ovakvih poplava nije bilo odbrane, a upitan da li ima ljudske odgovornosti, rekao je: "Ako me pitate ko je odgovoran, odgovoran je Bog".

16. 06 - Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izjavio je danas da je odziv ruskih gradjana i kompanija u akciji prikupljanja pomoći za žrtve poplava u Srbiji veliki i da je dosad prikupljeno osam tona humanitarne pomoći i oko 55.000 evra.

15.43 - U Svilajncu probno pustena tehnička voda. "Stekli su se uslovi, da grad, možda još večeras, posle sedam dana, dobije tehničku vodu", rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije POmoravskog okruga Goran Kušić.

15.34 - Predsednik Nikolić poručio da će se rigorozno kažnjavati svi oni koji ne budu na pravi način raspoređivali humanitarnu pomoć.

15.26 - Srpski teniser Janko Tipsarević donirao je 10.000 dolara za pomoć stanovništvu Srbije pogođenom poplavama.

15.20 - Region nemačkog grada Štutgarta najavio je pomoć Vojvodini u ljudstvu i tehnici - od pumpi za vodu, do vozila, saopštio je danas Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

15.13 - Korisnici mobilnih mreža u Srbiji do danas u 14h slanjem poruke na broj 1003 uplatili su 145 miliona dinara za pomoć stanovništvu poplavljenih područja.

15.12 - Stanovništvu ugroženom poplavama od danas je dostupan SOS kol centar za psihološku prvu pomoć, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

15.11 - Ponovo je obustavljen saobraćaj na putu Krupanj-Korenita-Krst i ova deonica služi isključivo za hitne intervencije, saopštavaju Putevi Srbije.

15.10 - Smart kolektiv i kompanije članice Foruma poslovnih lidera Srbije pozvali su svoje zaposlene i Beograđane da se sutra priključe akciji prikupljanja pomoći za Paraćin i da na Trg Nikole Pašića od 10 do 14h doniraju stvari koje su trenutno neophodne u tom gradu.

15.08 - Čelnici košarkaške Evrolige donirali su danas 30.000 evra za žrtve poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i zemljama u regionu.

15.07 - Veliki broj sudija dalo je izmedju jedne i tri dnevnice za pomoć ugroženima poplavama, a gotovo je izvesno da će to učiniti sve sudije, izjavila je za Betu predsednica Društva Sudija Srbije Dragana Boljević.

15.03 - Premijer Vučić se zahvalio Kraljevini Norveškoj, koja je jedan on najvećih donatora nakon poplava. Srbija će zapamtiti šta je za nju učinia Kraljevina Norveška, kao što je to uvek činila, rekao je Vučić.

14.57 - Kraljevska porodica Karađorđević apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu poplavljenom i ugroženom stanovništvu u Srbiji.

14.43 - Gradjani i preduzeća u Hrvatskoj i dalje uplaćuju novčanu pomoć za stanovništvo poplavljenih područja u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Crveni krst Hrvatske je danas saopštio da je do četvrtka za Srbiju prikupljeno 883.647 kuna (116.000 evra), a za BiH 1,3 miliona kuna (170.000 evra).

14.36 - Sabor Srpske pravoslavne crkve uputiće apel svim drugim pravoslavnim crkvama da priteknu u pomoć ugroženijima u poplavama, izjavio je episkop bački Irinej.

14.31 - MUP apelovalo na građane da se još ne vraćaju u Obrenovac jer je čišćenje još u toku. Timovi za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i timovi Zoohigijene i veterinarskih službi i dalje rade na sanaciji terena, navodi se u saopštenju.

14.20 - Predsednik Vlade Srbije uputio pismo zahvalnosti predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu uz poruku da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti nesebičnu i pravovremenu pomoć Ruske Federacije i da visoko cene taj gest kao dokaz iskrenog prijateljstva.

14.11 - Miodrag Linta pozvao građane Srbije, pre svega one koji su rodom i poreklom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da pomognu poplavljenom stanovništvu Srbije i RS.

14.11 - U Leskovcu je do sada prikupljeno i odatle poslato više od 160 tona razne pomoći stanovništvu poplavljenih područja.

14.03 - U Krupnju je 15 kuća potpuno oštećeno, a 100 je neophodno sanirati, utvrdili su studenti i inženjeri građevine iz Novog Sada, koji su stigli u pomoć ovom gradu.

14.02 - Iz Pančeva su danas za Obrenovac otpremljena četiri šlepera stočne hrane, a do kraja dana će jedan biti poslat i za Svilajnac, izjavio je gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov.

13.48 - U Slavoniji pogođenoj do sad nezabeleženim poplavama situacija je i danas teška - Sava se polako povlači, ali je hiljade kuća i dalje poplavljeno. Budući da je za područje Vukovarsko-sremske županije proglašena opasnost od epidemije, spasioci danas ne smeju da ulaze u vodu, pa rade samo iz čamaca.

13.44 - Predsednik Komisije za procenu štete od poplava Skupštine grada Jagodine Branko Ilić izjavio je danas da je šteta na stambenim, ekonomskim i pomoćnim ovjektima vlasnika na području Jagodine od 100.000.000 do 150.000.000 dinara.

13.32 - U Aranđelovcu je do danas podneto više od 120 zahteva građana za nadoknadu štete, rekao je Tanjugu zamenik predsednika opštine Miladin Jakovljević i dodao da su obrasci podeljeni mesnim kancelarijama.

13.30 - Udruženje "Žene Juga" iz Pirota pokrenulo je akciju prikupljanja higijenskih sredstava za žene sa poplavljenih područja.

13.15 - Iz užičkog Crvenog krsta do sada je na ugožena područja distribuirana humanitarna pomoć u vrednosti od oko 3,5 miliona dinara, izjavio je sekretar Crvenog krsta Dragomir Ćitić.

13.10 - Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod" u Smederevskoj Palanci Miodrag Mihajlović izjavio je da je ta opštini danas dobila vodu, ali da ona i dalje nije za piće.

13.02 - U termoelektrani "Kolubara A" u Velikim Crljenima kod Lazarevca u toku asanacija poplavljenog terena i biološka dekontaminacija nakon povlačenja vode.

12.47 - Dunav neće preći nasipe i biće u granicama između redovne i vanredne odbrane od poplava, izjavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

12.35 - Analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji pojačano kontroliše ispravnost vode za piće u područjima ugoženim poplavama, pokazala je da voda u naseljima Morović i Višnjićevo nije za ljudsku upotrebu.

12.30 - Akcija suzbijanja komaraca iz aviona, koja je planirana za danas u Beogradu, otkazana je zbog jakih udara vetra, soapšteno je iz gradske uprave. Kako se navodi, akcija će biti sprovedena kada se steknu vremenski uslovi.

12.20 - Na sednici Vlade Srbije rečeno da će evakuisanima iz poplavljenih područja biti olakšano vađenje ličnih dokumenata, a ministar Aleksandar Vulin je rekao da bi prioritet trebalo da dobiju penzioneri koji lično primaju penzije.

12.12 - Na teritoriji Pomoravskog okruga nema epidemija zaraznih bolesti, kao posledice poplava.

12.09 - Situacija u Trsteniku se, nakon obilnih padavina, polako normalizuje, međutim, voda i dalje predstavlja problem.

12.06 - Pokrajinska sanitarna inspekcija proglasila je vodu u Sivcu u opštini Kula, neispravnom za korišćenje, jer je u uzorcima pronađena bakterija pseudomonas aeruginosa.

12.04 - Vlada Srbije usvojila predlog republičkog Štaba za vanredne situacije da se ukine vanredna situacija na teritoriji cele Srbije, osim za teritorije dva grada i 17 opština.

12.02 - Ferijalni savez Srbije, u saradnji sa drugim udruženjima, organizovaće sutra dobrovoljni odlazak volontera u Krupanj, radi čišćenja terena od naslaga zemlje, peska, šljunka i drugih nanosa, ali im nedostaje još tri autobusa da bi mogli da prevezu sve dobrovoljce.

12.01 - Srpska zajednica u Velikoj Britaniji počela da prikuplja humanitarnu pomoć za poplavljena područja u Srbiji, a odziv je zasad odličan.

11:18 - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić najavio povratak inostranih spasilačkih timova u svoje zemlje. Ostaju samo timovi sa pumpama.

11:17 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo da su dosad u poplavljenim područjima nađene 33 žrtve, od čega je najmanje 13 preminulo od posledica utapanja.

11.16 - Humanitarna organizacija "Kimse yok mu" iz Istanbula, u saradnji sa udruženjem privrednika SITA iz Beograda, doniraće sutra pomoć ugroženim područjima u Srbiji u vrednosti od 66.000 dolara, saopštila je SITA.

11.08 - Ambasada Republike Srbije u Berlinu uputila je hitan apel auto-prevoznicima, koji su u mogućnosti da prevezu prikupljenu humanitarnu pomoć do Srbije, da se jave Ambasadi.

11.06 - Zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Koordinacionog tima za praćenje stanja na klizištima Andreja Mladenović izjavio je da je glavni grad definitivno zaštićen od poplava

11:05 - Štab za vanredne situacije zaseda. Predložiće ukidanje vanredne situacije na teritoriji Srbije, osim u dva grada (Šabac i Sremska Mitrovica) i 17 opština (Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta i Šid). Opširnije u posebnoj vesti.

10.48 - Srbiji, kao posledica poplava, prete brojna klizišta, posebno ukoliko brzo dođe do povlačenja Save i Dunava i to pre svega na desnim obalama tih reka, na beogradskom području, izjavila je Tanjugu profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta iz Departmana za geotehniku Biljana Abolmasov.

10:49 - Ministarstvo finansija Srbije svakog jutra će na svom sajtu (www.mfin.gov.rs) objavljivati koliko je novca uplaćeno za pomoć ugroženima u poplavama. Presek stanja u posebnoj vesti.

10:34 - Gost Vesti B92 meteorolog Aleksandar Nišavić kaže da u Srbiju dolazi vrh vodenog talasa, a ne "poplavni talas", kao i da predstojeće padavine ne prete i nisu ni nalik onima koje su prethodile poplavama. Opširnije u posebnoj vesti.

10:11 - Vrata Obrenovca tek odškrinuta, ulaz i dalje strogo kontrolisan javlja reporterka B92 sa mesta zbivanja.

09.56 - Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Vesna Stefanović izjavila je danas Tanjugu da je epidemiološka situacija u Pomoravskom okrugu pod konrolom.

09.46 - Kompanija SBB saopštila je da je počela sa emitovanjem stranih kanala, izuzev muzičkih, a na osnovu poziva RRA. Iz kompanije SBB se izvinjavaju gledaocima koji pojedine sadržaje neće smatrati adekvatnim za emitovanje tokom Dana žalosti.

09.28 - Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je danas da je oko 34.000 ljudi evakuisano iz poplavljenih područja u zemlji i da je spisak sa 73 nestale osobe ove ustanove prosleđen MUP-u Srbije koji je zadužen za prijavu nestanka.

09.20 - U opštini Rakovica počela dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija terena, a formiran je i Operativni štab za normalizaciju života, saopšteno je danas iz Odseka za informisanje ove opštine.

09.14 - Lokalne samouprave treba da namenske podračune za uplatu donacija za saniranje posledica poplava otvaraju isključivo u okviru sistema konsolidovanog računa trezora za dinarske račune, odnosno kod Narodne banke Srbije za devizne namenske podračune, jer ako to čine kod poslovnih banaka - krše zakon, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

09.05 - Radnici Azotare Pančevo, članovi sindikata Sloga, danas će uručiti materijalnu pomoć predsedniku opštine Krupanj od 25 frižidera i 25 grejnih tela za kuvanje i spremanje hrane, u vrednosti od 500.000 dinara.

09.02 - U Vojvodini su smeštene 2.233 osobe koje su evakuisane iz poplavljenih područja, od kojih je 1.488 u porodičnom smeštaju, a 745 se nalazi u prihvatnim centrima, saopšteno je posle sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

09.01 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je, sa direktorom policije Miloradom Veljovićem, Mali Zvornik i tom prilikom ocenio da je posao na sanaciji klizišta u tom gradu prioritet za državu.

09.00 - Ulje i šećer na tržištu Srbije su bezbedni, potvrdili su izveštaji laboratorijskih analiza uzoraka koje je poljoprivredna inspekcija uzela radi provere bezbednosti i kvaliteta ovih proizvoda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

08.22 - Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas, povodom poplava koje su zadesile Srbiju, da je situacija u glavnom gradu stabilna i pod kontrolom. Nikodijević je rekao da se vrh talasa Dunava očekuje u Beogradu u narednih 48 sati, ali da ne bi trebalo da ugrozi nasipe postavljene duž obale u Zemunu.

07.40 - Akcija suzbijanja komaraca iz aviona na teritoriji Beograda biće organizovana danas i tokom vikenda, saopštio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

07.21 - Zbog odrona kod tunela Straževica u Rakovici, u Beogradu, jutros je obustavljen saobraćaj u oba pravca.

06.00 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručiće danas humanitarnu pomoć i razgovarati sa građanima Ljubovije.

01.00 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da se vrh poplavnog talasa u glavnom gradu očekuje do kraja današnjeg dana i dodaje da su bedemi dovoljno čvrsti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: