Zlatna zora na izborima za EP

Grčki Vrhovni sud odobrio da ekstremno desničarska partija Zlatna zora učestvuje na predstojećim izborima za Evropski parlament, saopštio je advokat te partije.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 11.05.2014.

23:21

Default images

"Očekivali smo takvu odluku. Verujemo u grčko pravosuđe", rekao je advokat Zlatne zore Pavlos Sarakis za AFP.

Odobrenje suda je doneto uprkos tekućoj kriminalnoj istrazi protiv ove politicke partije, čijih šest poslanika, uključujući njihovog lidera, u zatvoru očekuju sudjenje.

Medju dokazima koji se koriste protiv ove partije su optužbe za nasilje prema političkim protivnicima, kao i ubistvo pakistanskog imigranta i grčkog levičarskog rep muzičara, podseća AFP.

Vrhovni sud Grčke je odobrio listu od 43 partije koje će učestvovati na izborima.

Vladajuća Nova demokratija i glavna opoziciona Radikalna levičarska koalicija, takodje poznata pod skraćenicom SIRIZA, nadmeću se za prvo mesto.

Zlatna zora, koja ima antiimigrantski i nacionalistički program, u različitim anketama javnog mnjenja beleži treće ili četvrto mesto.

Lider Zlatne zore i njegov zamenik nalaze se iza rešetaka od prošle jeseni, a nedavno je uhapšeno još nekoliko poslanika iz redova te partije, koji čekaju na sudjenje.

Oni su optuženi za učešće u krivičnim delima, uključujući ubistvo, podmetanje požara i iznudu.

Tužioci su tu partiju označili kao kriminalnu organizaciju u vojnom maniru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: