Sve više pedofilskih fejsbuk grupa

Jedna pedofilska grupa na fejsbuku, koja objavljuje fotografije i imena maloletnica za nešto više od 48 sati prikupila 30.000 članova, pišu mediji u regionu.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

19:23

Default images

Kako prenosi novinska agencija Patria iz Bosne, reč je o grupi "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola" čiji administratori objavljuju eksplicitne fotografije i imena i prezimena djevojčica iz zemalja regiona, uglavnom BiH, Srbije i Hrvatske. Ovo nije prvi put da se takve grupe opet pojavljuju nakon što ih prethodno ugase adminstratori društvenih mreža.

Patria navodi da uprkos šokantnim fotografijama još uvek nema zvanične reakcije vlasti ili nevladinih organizacija koja se bave zaštitom dece. Administrator ove fejsbuk grupe najavljuje stotine novih fotografija u narednim danima, koje su mu navodno, korisnici grupe slali iz svih gradova sa prostora bivše Jugoslavije.

Alma Mašić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Sarajevu navodi da su ovakve pojave rezultat sveopšteg stanja u društvu, a da najveću krivicu za iskrivljenje pravih vrednosti snose mediji, naročito televizija koja u najgledanijim terminima emituje programe neprimerenog sadržaja.

Po njenom mišljenju, ključna je uloga roditelja koji moraju naći vremena da razgovaraju sa svojom decom i da im ukazuju na prave ljudske vrednosti.

Enver Čičak, IT stručnjak specijalizovan za sigurnost računara upozorava da problem objavljivanja neprimerenog ili uvredljivog sadržaja na društvenim mrežama može rešiti samo država jer samo ona može da donese odluku da sadržaji određenog tipa koji se pojavljuju na internetu ne može biti objavljen u toj zemlji.

Dodaje da je ipak internet sadržaj teško kontrolisati u potpunosti, ali da je ovakve pojave moguće kontrolisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: