Za izbacivanje Rusije glasali naši

Članovi srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE različito su glasali prilikom usvajanja rezolucije kojom se uskraćuje pravo glasa ruskoj delegaciji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.04.2014.

12:40

Default images

Sedmočlana delegacija Srbije imala je tri glasa "za", tri "protiv" i jedan uzdržan. Poslanici iz DS i URS podržali su rezoluciju kojom ruska delegacija privremeno gubi pravo glasa, do kraja ove godine. Protiv toga su bili poslanici iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, dok je predstavnica Liberalnodemokratske partije bila uzdržana.

Poslanici DS koji su glasali protiv Rusije su Vesna Marjanović i Nataša Vučković, a poslanik URS-a je Vladimir Ilić.

Odmah su se oglasili Ujedinjeni regioni Srbije, koji su saopštili da se ograđuju od "skandaloznog čina" njihovog poslanika, koji je u Strazburu glasao za isključenje Rusije iz Saveta Evrope, piše u današnjem saopštenju.

Kako se navodi, poslanik Ilić je sinoć glasao u Savetu Evrope bez ikakvih prethodnih konsultacija sa strankom. "Glas Vladimira Ilića je njegov lični čin, isključivo tako ga treba tumačiti i nikako ne predstavlja zvaničan stav URS", navodi se u saopštenju stranke, koje prenosi Fonet, i dodaje da je stav URS u potpunosti saglasan sa državnom politikom neutralnosti povodom krize u Ukrajini.

DS saopštava da se radi o ličnom stavu njihvoih poslanica Vesne Marjanović i Nataše Vučković, budući da Predsedništvo Demokratske stranke o glasanju u Savetu Evrope o ovoj odluci nije zauzelo stav.

Ističu i da su njih dve svojim radom doprinele da se usvoji blaža sankcija prema Rusiji od prvobitno predložene.

"Svojim parlamentarnim radom one su doprinele tome da sankcija koju Savet Evrope preduzima prema Ruskoj Federaciji ne bude oduzimanje mandata članovima ruske delegacije, kako je to predlagala grupa poslanika, nego najblaža moguća sankcija, odnosno suspenzija prava glasa do kraja zasedanja 2014. godine. Potpredsednica DS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Nataša Vučković tokom zasedanja jasno je iznela stav protiv izbacivanja Ruske Federacije iz Saveta Evrope", saopštava DS.

Demokrate dodaju i da će Predsedništvo DS će o situaciji u Ukrajini zauzeti stav u narednim danima.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je glasanjem u Parlamentarnoj skupštini Savetu Evrope pokazan jasan stav vlade prema Rusiji. Visoki funkcioner SNS-a, ministar Igor Mirović kaže da je razočaran time što su tri poslanika Srbije glasali za pomenutu rezoluciju kojom se Rusiji do kraja godine uskrati pravo glasa u PSSE.

"Naši predstavnici u Savetu Evrope pokazali su visok stepen neodgovornosti, zato što u međunarodnim telima u kojima Srbija ima svoje predstavnike moraju biti jedinstveni i zastupati zajedno državne stavove", rekao je Mirović. Kaže i da se na lične vizije i pogledi stavljaju u prvi plan u odnosu na državne interese i strategiju.

Inače, rezolucija je usvojena sa 145 glasova prisutnih poslanika, 21 je bio protiv, a 22 poslanika su bila uzdržana. Takođe, Srbija nije jedina zemlja članica PSSE čiji su poslanici različito glasali.

Srpski poslanici su dan ranije, u sredu, bili uzdržani prilikom izglasavanja rezolucije o situaciji u Ukrajini.

Ruska delegacija je bojkotovala jučerašnju raspravu u PS SE koja je prethodila glasanju, ocenivši je kao "farsu", i najavila da će napustiti PS SE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: