"Bajden da upozori Đukanovića"

Predsednik "Fridom hausa" Dejvid Kramer upozorio je da su fizički napadi na novinare u CG i neadekvatan odgovor vlade stvorili preteće okruženje za medije.

Izvor: B92

Nedelja, 06.04.2014.

17:45

Default images

Kramer je u pismu američkom državnom sekretaru Džozefu Bajdenu, naglasio da je zabrinut zbog napada na novinare u Crnoj Gori, zamolivši ga da na to upozori premijera Mila DJukanovića, pišu podgoričke "Vijesti".

"Niz fizičkih napada na novinare u Crnoj Gori i neadekvatan odgovor vlade stvorio je prieteće okruženje za nezavisne medije u zemlji. Obraćam Vam se sa zahtevom da pokažete zabrinutost zbog ovih napada tokom sastanka sa premijerom Milom DJukanovićem sledečhe sedmice", naveo je Kramer u pismu Bajdenu.

"Urgiram kod Vas da prenesete zabrinutost američke vlade zbog napada na slobodu medija u Crnoj Gori direktno premijeru DJukanovičhu i pozovete ga da osigura da crnogorska vlada u potpunosti istraži i goni počinioce i nalogodavce najnovijih bombaških napada", dodaje Kramer.

Kramer je podsetio na niz incidenata koji su se desili, počevši od eksplozije bombe ispred prostorija "Vijesti" 26. decembra, kada, srećom, niko nije povriedjen.

"Medjutim, eksplozija je samo poslednji u nizu napada na "Vijesti". Automobili kompanije su spaljeni, na kuću zaposlenog bačena je bomba, a nekoliko članova redakcije bili su napadnuti i dobili verbalne prijetnje smrću. Iako su neki od ovih incidenata krivično procesuirani, "Fridom haus" je, zajedno sa drugim domaćim i medjunarodnim posmatračima, i dalje zabrinut da osobe koje stoje iza tih napada nisu identifikovane i da su počinioci dobili blage kazne”, ističe se u pismu potpredsedniku SAD.

Kramer je, takodje, podsetio na 13. januar, kada je ispred stana pisca Jevrema Brkovičha, kolumniste nezavisnog dnevnika “Vijesti”, čiji su "tekstovi i knjige istraživali vezu izmedju crnogorskih političara i organizovanog kriminala", postavljena eksplozivna naprava.

"On je bio meta brutalnog napada metalnim šipkama 2006. godine, u kojem je njegov vozač ubijen. Nije bilo hapšenja u vezi sa tim napadom", naveo je Kramer.

Crna Gora je, kako je naveo u pismu, trenutno ocenjena kao delimično slobodna u godišnjem indeksu slobode medija "Fridom hausa".

"Iako je zakonska zaštita poboljšana, mediji su i dalje podložni značajnim političkim i ekonomskim pritiscima, a pretnja odmazdom putem fizičkih napada na novinare i dalje je ozbiljan problem”, zaključuje predsednik "Fridom hausa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: