Školstvo mora na popravni

Nacionalni prosvetni savet raspravljao o strategiji obrazovanja usvojenoj 2012. godine. Rokovi za ozbiljne promene u obrazovnom sistemu su nerealno kratki.

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2014.

22:56

Default images

Povećanje broja visokoobrazovanih, veći broj dece u vrtićima, uvođenje majstorskog obrazovanja, velike mature i drugih novina koje predviđa Strategija razvoja obrazovanja do 2020. godine i dalje su samo spisak lepih želja.

Vlada Srbije ovaj dokument usvojila je još 2012. godina, a tek u utorak, na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), predstavljeni su akcioni planovi prema kojima te ideje treba da budu sprovedene u delo.

Prema oceni članova NPS, međutim, rokovi zacrtani za ozbiljne promene u obrazovnom sistemu su nerealno kratki, a nije jasno ni koliko će sve promene u obrazovanju da koštaju.

"Finansijska procena je loše urađena i ne zna se koliko je para potrebno za određene poslove. Neozbiljno je da usvojimo da nešto bude realizovano juče", ocenila je prof. dr Desanka Radunović, predsednica NPS.

Prema rečima njenog kolege prof. dr Bore Kuzmanovića, akcioni planovi kasne dve godine.

Akcionim planovima predviđeno je da već ovog meseca počne priprema akreditacije vrtića, što će raditi buduća agencija ili komisija za akreditaciju. Prema rečima Marine Arizanović iz Saveza udruženja vaspitača, ova mera je dobra jer će uvesti red i u privatne predškolske ustanove u kojima je slaba kontrola i mnoge ne ispunjavaju potrebne uslove. Planirano je i uvođenje poludnevnog predškolskog programa za decu od 4 do 5,5 godina, kako bi se uključio što veći broj mališana. Sa istim razlogom treba graditi i nove vrtiće, kao i postojeće prazne objekte u selima adaptirati u prostor za vrtiće. Planirana je i analiza osipanja učenika iz osnovnih škola, jačanje vaspitne uloge škole, unapređenje završnog ispita...

Slični su planovi i za srednje škole. Tu će biti uvedena velika matura - opšta, stručna i umetnička. Od sledeće godine trebalo bi da imamo i fleksibilno organizovanu nastavu i majstorsko obrazovanje, gde bi se praksa obavljala u firmama, kao i da obrazovni profili budu usklađeni sa potrebama tržišta.

Novine čekaju i fakultete - od upisa na osnovu velike mature, kada će prijemni imati samo određeni fakulteti, pa do uvođenja studija uz rad. Novi mehanizmi za smanjenje odustajanja od studija, unapređenje stručne prakse i učenje na daljinu - samo su neke od mera koje čekaju fakultete i visoke škole, a koje je pripremila grupa autora koja je izradila i Strategiju obrazovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: