Za ulazak Srbije u EU 54% građana

Većina građana Srbije na referendumu bi se izjasnila za članstvo u EU, pokazuje istraživanje koje je za agenciju Beta sproveo Ipsos stratedžik marketing.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.03.2014.

14:18

Default images

Istraživanje je, s druge strane, pokazalo da samo nešto više od trećine građana zna u kojoj fazi pristupanja EU se Srbija nalazi.

"Od kraja 2012. imamo uzlaznu liniju, danas imamo više ljudi nego pre godinu ili godinu i po dana koji bi podržali ulazak u EU", izjavio je predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Predrag Kurčubić u Medija centru u Beogradu predstavljajući istraživanje sprovedeno u projektu Argus, koji agencija Beta sprovodi uz podršku EU.

Na referendumu o članstvu u EU u ovom trenutku bi se za članstvo izjasnilo 54 odsto građana, pri čemu bi 29 odsto njih sigurno glasalo za ulazak u EU, a 26 odsto kaže da bi verovatno bilo za to, dok bi 19 odsto njih bilo sigurno protiv, a osam odsto bi verovatno reklo "ne", pokazalo je istraživanje sprovedeno od 22. do 27. februara na reprezentativnom uzorku većem od 1.000 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da građani nisu dovoljno informisani o pristupanju EU, budući da malo više od 35 odsto građana (što je svaki treći građanin) zna da je Srbija počela pregovore o pristupanju, 30 odsto njih misli da tek čeka na datum za pregovore, a ostali misle da je u još ranijim fazama pristupanja, ili kažu da ne znaju.

Glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Ivan Cvejić rekao je da će agencija u projektu Argus medijima davati još više analitičkih materijala o pregovorima Srbije o članstvu u EU, a pre svega o poglavljima 23 i 24, o pravosuđu, vladavini prava i ljudskim pravima, koji će, kako je istakao, iziskivati temeljne promene u društvu.

"Obično se kaže da u trenutku kada jedna zemlja uđe u pregovore počinju prave reforme, dok je sve do tada bilo od slučaja do slučaja", rekao je Cvejić, dodavši da će u projektu, pored danas predstavljenog istraživanja posvećenog stavovima građana o EU o poglavljima 23 i 24, sprovesti još jedno istraživanje i predstaviti ga javnosti.

Rezultati o podršci članstvu u EU donekle su u neskladu sa mišljenjem građana o međunarodnim institucijama i državama, budući da je svaki četvrti (27 odsto) rekao da o EU ima pozitivno mišljenje.

"Duplo više bi bilo spremno da podrži ulazak Srbije nego što ih ima pozitivno mišljenje o EU. To pokazuje da od EU očekuju određene benefite, da bi bili spremni da podrže zato što očekuju da bi se nešto pozitivno desilo", rekao je Kurčubić.

Većina građana smatra da bi se ulazak u EU pozitivno odrazio na razne aspekte društva, poput infrastrukture (64 odsto), zaštite ljudskih prava (62 odsto), zdravstvenog sistema (61 odsto), pravosuđa i obrazovnog sistema (po 60 odsto), stope nezaposlenosti i nivoa korupcije (po 58 odsto), pokazalo je istraživanje.

Svaki peti građanin, njih 21 odsto, smatra da Srbija nikad neće ući u EU, 35 odsto smatra da će ući do 2020, a 19 odsto da će postati članica nakon 2020.

Ovde se uočava velika razlika između onih koji podržavaju pristupanje EU, od kojih 8 odsto smatra da Srbija neće pristupiti EU, i onih koji bi glasali protiv pristupanja, među kojima 44 odsto misli da Srbija neće pristupiti Uniji.

Skoro tri četvrtine građana (73 odsto) smatra da će se Srbija tokom pristupnih pregovora suočiti sa većim izazovima od drugih zemalja regiona koje su pristupile EU, dok 18 odsto smatra da je čeka isti tretman, a devet odsto ne zna.

Kosovo je uslov o čijem značaju za ulazak u EU je saglasan najveći broj građana, otprilike svaki treći, dok su svi ostali ispod 10 odsto.

Građani Srbije smatraju da će sledeća zemlja regiona koja će pristupiti EU biti Crna Gora (38 odsto), 23 odsto njih smatra da će to biti Srbija, 10 odsto da će biti Makedonija, 6 odsto Kosovo i 5 odsto BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: