Srbija traži hitnu sednicu SB UN

Vlada Srbije zatražiće održavanje sednice SB UN zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno-političke situacije na Kosovu, rekao Vulin

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 06.03.2014.

10:45

Default images

Ministar bez portfelja zadužen za KiM je izrazio duboku zabrinutost Vlade zbog pogoršanja bezbednosne političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je kazao, još nigde nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu.

Vulin je kazao na konferenciji za štampu u Vladi Srbije da smatra kako čitavu međunarodnu zajednicu mora da zabrine najava prelaska kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

"To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohijie. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor", poručio je Vulin. On je istakao da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti o poštovanju Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Nasilje, prema njegovim rečima, kao da je postalo svakodnevica na Kosovu i Metohji, usmereno je prema Srbima.

S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabrana ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnja neshvatljiva, nemoguća za opravdati, zabrana ulaska predstvanicima DSS.

Vlada Srbije osuđuje jučerašnje zadržavanje Vojislava Koštunice i Slobodana Samardžića i zatražila je od Euleksa da objasni ko ima pravo da zaustavi bilo kog građanina Srbije i poništi sporazum o kretanju, rekao je ministar.

"Vlada nema odnos prema bilo kojoj političkoj opciji, naš posao je da se izbori na Kosovu i Metohiji odvijaju što bolje i da što veći broj građana izađe, kao i da svaki nosilac ideje može da iznese svoje stavove", dodao je on.

Kada je reč o štrajku glađu Olivera Ivanovića, Vulin je kazao da je on iznuđen nehumanim, neljudskim odnosom prema njemu, zbog kojeg brine ne samo njegova porodica, već i svaki Srbin kako na KiM tako i na celoj teritoriji Sbrije.

"On štrajkuje sa jedinim zahtevom da ga premeste u pritvor u Kosovsku Mitrovicu, što nije nikakva usluga već samo premeštanje u drugi zatvor gde može da se oseća bezbedno, gde ne mora da strahuje od drugih zatvorenika", rekao je Vulin napominjući da Ivanović nije 20 dana izašao iz svoje ćelije. Vulin je ukazao da rešenje ovog pitanja ne zavisi od Prištine, već je u nadležnosti Euleksa. "Recite nam već jednom - hoćete li mu pomoći, ne samo njemu već i ostalim pritvorenicima, i onim poslednjim uhapšenim u Štrpcu", poručio je ministar.

On je dodao da je neshvatljivo i hapšenje u Gračanici dvoje aktivista političke stranke registrovane u Srbiji koje učestvuju na izborima u Srbiji, koji će se odvijati i na Kosovu i Metohiji, uz asistenciju OEBS-a.

Prema njegovom mišljenju, razlozi za hapšenje su obaranje izlaznosti Srba na parlamentarne izbore u Srbiji.

"Srbi imaju pravo na izbore, koji će se održati po identičnom modelu iz 2012. glasanje 16. marta. Biće isti broj biračkih mesta, ista procedura, isti broj posmatrača određen od strane RIK. Očgledno u Prištini smatraju da ako već to nisu uspeli da spreče, treba da pokušaju da obore procenat izlaznosti Srba, da pokažu kako Srbijma navodno nije stalo do izbora i da u budućnosti ne treba više da se održavaju izbori na Kosovu", objasnio je on.

SDP: Vlada Srbije da upozori NATO

Transformacija Bezbednosnih u Oružane snage Kosova može izazvati negativne posledice po bezbednost Srba na Kosovu i podizanje tenzija u regionu, saopštila je Građanska inicijativa "SDP".

"Posebno brine gotovo nikakva reakcija međunarodne zajednice i NATO-a, koji bi ovakve romantičarske, ali veoma štetne ideje morali zaustaviti u samom početku", upozorava SDP u saopštenju.

SDP očekuje da Vlada Srbije hitno upozori predstavnike NATO na, kako ukazuje, sasvim izvesne negativne posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: