Z. Obala: Izrael duplirao gradnju

Izrael je prošle godine započeo izgradnju 2.354 stambene jedinice na Zapadnoj Obali, što je za 123,7 odsto više nego 2012.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

20:46

Default images

Ove podatke objavio je Centralni biro za statistiku uoči sastanka u Beloj kući izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i američkog predsednika Baraka Obame, koji oštro kritikuje širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

S druge strane izgradnja stanova upodručju Tel Aviva opala je za čitavih 19 procenata.

Ni u jednom delu Izraela izgradnja nije tako povećana kao na Zapadnoj Obali, koju je ta zemlja okupirala 1967. godine, naveo je Biro za statistiku.

Na jugu jevrejske države zabeležen je porast od 12 procenata u broju stambenih jedinica, čija je izgradnja počela, a u regionu Haife osam odsto.

Na severu Izraela izgradnja je porasla za jedan procenat, a u području Jerusalima za 3,4 odsto.

Ukupno je broj stambenih jedinica čija je izgradnja započeta prošle godine porastao za 3,4 odsto u poređenju sa pretrprošlom godinom.

Od ukupnog broja stanovnika Izraela - osam miliona, oko 4,4 procenata odnosno 350.000 živi u više od sto naselja na Zapadnoj obali.

Jevrejska naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Podaci o porastu izgradnje su objavljeni u vreme kada SAD, kako se veruje, vrše pritisak na Izrael da objavi delimično zamrzavanje širenja jevrejskih naselja.

Palestinska strana je više puta upozorila da širenje naselja ugrožava mirovne pregovore i njihove šanse da osnuju teritorijalno povezanu državu na toj teritoriji.

Netanijahuova vlada, međutim, tvrdi da naselja nemaju uticaja na mirovne pregovore.

Vođa izraelskog desničarskog pokreta Mir sada (Šalom akšav) Jariv Openhajmer izjavio je povodom objavljivanja podataka o izgradnji da je: "Sada zvanično da je Netanijahuova vlada posvećena samo jednoj stvari, izgradnji naselja," i da nije " impresionirana, ni diplomatskim procesom ni problemom stanovanja (u Izraelu)", već je sve okrenula područjima preko zelene linije, zamišljene granice između Izraela i Zapadne obale.

Netanijahu je u nedelju otputovao u petodnevnu posetu SAD.

On će sutra govoriti na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija u Vašingtonu.

Obama je uoči njegove posete rekao: " Videli smo agresivniju izgradnju naselja u poslednjih nekoliko godina, nego u vrlo dugom periodu (pre toga) ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: