Region o Ukrajini: Rešenje-dijalog

Politički predstavnici država regiona smatraju da je krizu u Ukrajini neophodno rešiiti dijalogom i da bi eventualni oružani sukob mogao da ima šire posledice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2014.

19:13

Default images

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek izjavila je da je potrebno učiniti sve da ne dodje do oružanog sukoba u Ukrajini.

"Oružani sukob bi bio vrlo loš za sve, a najlošiji za Ukrajince", rekla je Bratušek novinarima i dodala da je upravo zbog toga slovenačka vlada dala inicijativu da bude posrednik u ukrajinskom sporu.

"Moramo učiniti zaista sve što je moguće da se to reši političkim putem, a ne oružanim sukobom", rekla je Bratušek.

Dodala je da od ministra spoljnih poslova Karla Erjavca još nema informacija kako na moguću slovenačku medijatorsku ulogu gledaju u Briselu, gde tu ideju kolegama evropskim ministrima iznosi Erjavec.

Erjavec je u nedelju izjavio da bi oružani sukob u Ukrajini mogao da znači katastrofu za Evropu i šire i da je Slovenija spremna da bude medijator u razgovorima EU s Rusijom, s kojom Ljubljana ima dobre odnose i s kojom je, kako je dodao, potreban stalan politički dijalog.

Na stanje u Ukrajini reagovao je i slovenački predsednik Borut Pahor, koji je pozdravio diplomatske napore međunarodne zajednice da se kriza reši mirnim putem, istakavši važnost međunarodnih obaveza koje je prihvatila Ruska Federacija, a koje je, kako je dodao, izričito obavezuju na poštovanje teritorijalne celovitosti i suverenosti Ukrajine, prenela je Hina.

Predsednik RS Milorad Dodik izrazio je uverenje da će se kroz dijalog naći rešenje za situaciju u Ukrajini na zadovoljstvo svih naroda koji tamo žive i da će stanje biti što pre stabilizovano.

On je, kako su objavili banjalučki mediji, rekao da poslednja dešavanja oko Krima vidi kao doprinos Rusije da se svima, kako Ukrajincima, tako i Rusima i svim drugim narodima, omoguće normalni uslovi za život.

"Iz tog razloga razumemo i podržavamo aktivnosti Rusije na tom području i nadamo se da će se situaciji u Ukrajini što pre normalizovati u interesu svih naroda koji žive na tom području", istakao je predsednik RS.

I u Crnoj Gori duboko su zabrinuti zbog trenutne krize u Ukrajini, poručili su predsednik Parlamentarne skupštine OEBS i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

"Ozbiljno sam zabrinut pogrošanjem situacije u Ukrajini, koja ugrožava bezbednost i mir u celom regionu. Svako ugrožavanje suvereniteta države članice OEBS je kršenje Helsinškog završnog akta, koji propisuje poštovanje nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta članica, kao i nemešanje u unutrašnje poslove i posvećenost mirnom rešavanju sporova. Nepoštovanje ovih obaveza je neopravdano", rekao je Krivokapić i pozvao Rusiju i Ukrajinu da preduzmu hitne korake na smirivanju situacije, prenose crnogorski mediji.

Lukšić je pozvao na intenziviranje dijaloga, unapređenje međunarodne saradnje, posebno u okviru struktura UN, sa ciljem iznalaženja mirnog rešenja u najboljem interesu naroda Ukrajine.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, koje navodi da je u kontaktu s hrvatskim radnicima koji rade i borave u Ukrajini.

Uprkos složenoj situaciji u toj zemlji još niko od njih nije se obratio ambasadi u Kijevu za moguću pomoć.

Kako navode, u Ukrajini živi oko četrdeset hrvatskih državljana, prenela je Hina.

Vlasti u BiH takođe su saopštile da su kontaktirale sa radnicima iz BiH na radu u Ukrajini, koji, takođe, ne žele da napuste tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: