"SRB i HR važne za mir u Bosni"

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu ocenio da Srbija i Hrvatska imaju važne veze sa Bosnom i da će, kako kaže, doprinositi miru i stabilnosti BiH.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2014.

09:52

Default images

Davutoglu je najavio mogućnost da nakon Sarajeva poseti Beograd i Zagreb, javljaju sarajevski mediji.

Komentarišući dolazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u subotu u Mostar i sastanak predsednika Republike Srpske sa prvim potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, u nedelju u Beogradu, rekao je da su Hrvatska i Srbija zemlje s kojima je Turska razvila mehanizam trojnih sastanaka na najvišem nivou.

Ukazao je da je i na sastanku ministara spoljnih poslova, održanom u ponedeljak u Briselu, jasno rekao: "Ako želimo pomoći Bosni i Hercegovini, moramo razgovarati sa svim stranama u toj zemlji''.

"Jer ako svako bude razgovarao sa samo jednom stranom, to bi moglo da otvori mogućnost pogrešne polarizacije. U Briselu sam, takođe, rekao da je započinjanje posete BiH od Sarajeva izraz poštovanja njenom integritetu i političkom jedinstvu. Srbija i Hrvatska imaju značajne i važne veze sa Bosnom i Hercegovinom i u tom smislu to su zemlje koje će doprinositi miru i stabilnosti BiH, a ujedno i zemlje sa kojima i Turska ima vrlo dobre odnose. Istovremeno to su zemlje s kojima smo razvili mehanizam trojnih sastanaka na najvišem nivou", kazao je Davutoglu.

Istakavši važnost razgovora sa svim stranama u BiH, Davutoglu je naglasio i važnost upućivanja jednakih poruka i saveta svima kako bi se otklonila svaka mogućnost nastanka bilo kakvog problema i njegovog širenja na regiju.

Inače, Davutoglu je u Sarajevo doputovao sinoć iz Tunisa, dodavši da njegov dolazak u BiH nije bio planiran, ali da je nakon najnovijih događanja odlučio da, umesto da ode kući, doputuje u Sarajevo.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što je u Sarajevu, gradu koji, kako je rekao, prihvata kao svoju drugu kuću.

Podsetio je da je Turska u kritičnim razdobljima bila uz BiH i da je ova poseta samo potvrda podrške koju njegova zemlja pruža Sarajevu.

Ova poseta je malo iznenadna zbog poslednjih dešavanja u BiH. Demonstracije koje su počele u Tuzli kasnije su se proširile i na druge gradove u BiH. Sa današnjim sagovornicima ću razgovarati o tim dešavanjima i njihovim razlozima. Turska je uvek u kritičnim razdobljima bila uz Bosnu i Hercegovinu, ovo je kritičan i važan korak za stabilnost, mir i sigurnost BiH. To je bio razlog da nakon jučerašnje posete Tunisu promenim svoj raspored i, umesto povratka u Ankaru, dođem u Sarajevo", istakao je šef turske diplomatije.

Naglašavajući podršku miru, stabilnosti, sigurnosti, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Bosne i Hercegovine, Davutoglu je rekao da će država Turska uvek biti uz svoju braću u Bosni i Hercegovini, te da je želeo to još jednom da potvrdi posetom Sarajevu.

Davutoglu je jutros obišao Baščaršiju, Gazi Husrev-begovu džamiju, a potom i grob prvog predsednika Predsedništva BiH Alije Izetbegovića.

Davutoglu je u poseti Sarajevu, nakon rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH u petak, ako se ne računa hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je iznenada i, prema tvrdnjama bošnjačkih ldiera, bez najave doputovao u subotu u Mostar, gde se sastao sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i obišao hrvatske institucije u tom gradu, koje su u demonstracijama oštećene.

Davutoglu u Sarajevo dolazi dan nakon što je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović priznao da je u petak, tokom žestokih protesta građana na ulicama Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Mostara..., sve vreme bio na telefonskoj vezi sa šefom diplomatije Turske.

Izetbegović, naime, smatra da upravo Turska “treba da čuva jedinstvo“ BiH, ali na, kako kaže, „svoj mudar način, da ne pomažu samo jednu stranu“.

Davutoglu pozvao susede, svet i EU da pomognu BiH

Šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu pozvao je danas iz Sarajeva međunarodnu zajednicu i susedne zemlje da se uključe u rešavanje problema u BiH jer, kako je rekao, stabilnost i celovitost BiH mora biti očuvana.

Davutoglu je pozvao susedne zemlje, pre svega Srbiju i Hrvatsku, da pomognu BiH u ovom trenutku, navodeći da "mir u BiH znači i mir u regionu".

Mi smo se trudili da trialteralnim mehanizmima, bilo da je reč o mehanizmu Turska - BiH - Hrvatska, ili Turska - BiH - Srbija, doprinesemo upravo takvoj saradnji i to ćemo činiti i dalje”, naveo je ministar.

Davutoglu je, nakon odvojenih razgovora sa bošnjačkim članom predsednistva BiH Bakirom Izetbegovićem i zamenikom predsedavajućeg Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, u izjavi novinarima poručio da je jedan od prioriteta Turske spoljne politike očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u BiH.

Pozitivnim je ocenio to što, kako je rekao, protesti u BiH nemaju nikakvog etničkog niti verskog predznaka, te pozvao sve na suzdržanost u tom pogledu, upozoravajući da pojačavanje napetosti u BiH može dovesti do opasnosti i rizika za BiH i celi region.

Ukazujući na prošlost BiH, Davutoglu je istakao obavezu međuanrodne zajednice da pomogne BiH na putu prevazilaženja problema i sa tim je, kako je rekao, već upoznao ministre spoljnih poslova zemalja EU tokom nedavnih razgovora u Briselu.

Rekao sam da je vreme da sve zemlje regiona, EU i celog sveta danas stoje uz BiH”, rekao je šef diplomatije Turske.

On je rekao da međunarodna zajednica treba da ponudi paket političkih reformi i paket ekonomske pomoći BiH, kao i da je u ovom trenutku to najvažnije.

Ukazao je i na neophodnost političke reforme u BiH, podsećajući na nužnost iznalaženja rešenja na planu sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i pozvao je političke lidere BiH da zajednički rade na tome.

Šef turske diplomatije smatra da je u ovom teškom trenutku neophodno ekonomski podržati BiH, označivši to jednim od zadataka međunarodne zajednice.

I to sam pre dva dana rekao u Briselu, ali ću to govoriti i zemljama na istoku i na zapadu, severu i jugu i svaku priliku ćemo koristiti da pozovemo celi svijet da u ovom teškom trenutku pomogne BiH”, naveo je Davutoglu.

Obećao je da će razgovarati sa kolegama iz zemlja članica NATO-a i ponoviti važnost Akcijskog plana za članstvo (MAP) i pristupa BiH tom paketu.

Obrazlažući opširno ekonomsko-finansijsku situaciju BiH, Izetbegović je ukazao da je građanski bunt u Federaciji BiH dobio neprihvatljive dimenzije, da demonstranti traže potpuno ukidanje vlasti od vrha države do opština i to, kako je rekao, samo na teritorijama koje je branila Armija BiH i gde živi većinski bošnjačko stanovništvo.

On je ukazao na rizik da bi se na taj način "otvorio prostor za separatističke snage koje mogu reći - tamo je nered, mi hoćemo red, napravićemo liniju, razdelnicu između vas i nas".

Zato je u ovom času važno sačuvati stabilnost, što pre organizovati izbore na kojima će se implementirati volja naroda”, rekao je Izetbegović, izražavajući očekivanje da će uz pomoć prijatelja u svetu biti moguće okrenuti se rešavanju ekonomskih pitanja, a u prvom redu zapošljavanju mladih ljudi.

Lagumdžija je, kako su preneli sarajevski mediji, potvrdio da je BiH u aktuelnom trenutku potrebna pomoć istakavši da posebno očekuje pomoć od Evropske unije.

Rekao je i da se tokom pregovora o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci jasno pokazalo da domaći
političari nisu u stanju sami da nađu rešenje za važne probleme i da je stoga pomoć sa strane neophodna. Rekao je i da se lično zalaže za vanredne izbore u BiH koji bi svakako trebalo da budu održani do leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: