Podeljeni Kipar bliže ujedinjenju?

Na Kipru su blizu oživljavanja mirovnih pregovora između dve zajednice - kiparskih Grka i kiparskih Turaka o okončanju četvorodecenijske podele ostrva.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2014.

20:10

Default images

Portparol kiparske vlade Kristos Stilianides potvrdio je da su dve strane "blizu dogovora o zajedničkom saopštenju" koje će utrti put za novu rundu pregovora.

"Veoma smo blizu finalnog teksta. Važne konsultacije na konačnoj izradi zajedničkog kominikea su nastavljene", rekao je Stilianides novinarima, prenela je agencija AFP.

Stilianides je najavio da će predsednik Kipra Nikos Anastasijades sutra informisati političke partije, a u petak održati konsultacije sa grčkom vladom, dodaje Rojters.

Zbog usaglašavanja teksta zajedničkog saopštenja odložen je nastavak pregovora kiparskih Grka i Turaka, prvobitno namenjen za novembar prošle godine, pošto je Anastasijades time uslovio povratak za pregovarački sto.

Međutim, lideri kiparskih Turaka optužili su ga da pokušava da dobije prednost u pregovorima insistiranjem na detaljnim parametrima za dogovor.

Ipak, ministar inostranih poslova otcepljene i u svetu nepriznate Turske Republike Severni Kipar Ozdil Nami juče je izjavio da su intenzivirani napori na postizanju kompromisa.

"Nadam se da će ovi napori omogućiti pozitivan rezultat u bliskoj budućnosti", rekao je Nami.

UN naporno rade mesecima na tekstu "zajedničke izjave" o obnavljanju pregovora između dve zajednice koji su prekinuti sredinom 2012. godine.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra prekinuti su pre skoro dve godine kada su zvaničnici kiparskih Turaka odbili da pregovaraju, dok je međunarodna priznata Vlada kiparskih Grka bila na čelu rotirajućeg predsedništva Evropske unije.

Istovremeno, nastavak pregovora sada odlaže kriza u evrozoni, koja je naterala Vladu kiparskih Grka da traži pomoć međunarodnih kreditora za spasavanje kiparske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: